Od lipca do października 2019 r. do kraju sprowadzono 354 tys. ton ziarna zbóż, a więc mniej o 24% niż w tym samym okresie sezonu 2018/2019. Obniżka importu odnosiła się m.in. do pszenicy o 39% do 163 tys. ton, żyta o 88% do 4 tys. ton i kukurydzy o 20% do 80,5 tys. ton. Zwiększenie się zaobserwowano głównie w przywozie jęczmienia o 79% do 79 tys. ton. Głównymi dostawcami ziarna zbóż do Polski były kraje UE - 314 tys. ton, a spoza UE – Argentyna - 22,6 tys. ton i Ukraina - 9,5 tys. ton.
Zakup produktów zbożowych pierwotnego przetwórstwa był o 6% niższy niż w porównywalnym okresie sezonu 2018/2019 i wyniósł 211 tys. ton. Ponad 98% wolumenu importu produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż pochodziło z państw UE, tj. przede wszystkim z krajów graniczących z Polską. Do Polski sprowadzone były m.in. słód ze Słowacji i Czech, otręby z Litwy, Niemiec i Słowacji oraz mąka pszenna z Niemiec i Włoch.
W okresie od lipca do października 2019 r. do Polski przywieziono 101 tys. ton produktów wysokoprzetworzonych, czyli o 1,5% więcej niż w tym samym czasie wcześniejszego sezonu. Produkty te importowano przede wszystkim z krajów UE. Spośród asortymentu tej grupy towarowej najwięcej sprowadzono pieczywa i wyrobów piekarskich - 62 tys. ton – głównie z Niemiec i Słowacji. Makarony przywożono przede wszystkim z Włoch, Niemiec i Czech, a przetwory spożywcze uzyskane przez spęcznienie lub prażenie ziarna – z Niemiec, Francji i Belgii.
W sumie do kraju zaimportowano 699 tys. ton zbóż i przetworów zbożowych, czyli o 15% mniej niż przed rokiem. Wartość przywozu była o 1% niższa niż rok wcześniej i wyniosła 350 mln EUR.