Według USDA w sezonie 2021/2022 w Stanach Zjednoczonych przewidywane zbiory kukurydzy mogą osiągnąć 384 mln ton względem 358 mln ton w sezonie 2020/2021, co daje wzrost o 7%.
Dzięki temu USA umocnią dominującą pozycję światowego producenta kukurydzy. Szacuje się, że w sezonie 2021/2022 udział USA w globalnej produkcji tego zboża wyniesie 32%. Spośród największych producentów kukurydzy na drugim miejscu znajdują się Chiny z 23% udziałem, a na trzecim miejscu Brazylia z 10%. Zbiory w UE stanowić będą 6% światowej produkcji.
W sezonie 2021/2022 zużycie kukurydzy może być rekordowe. Przy globalnym zapotrzebowaniu w granicy 1196 mln ton, tj. wyższym o 5% niż w poprzednim sezonie oczekiwany poziom produkcji wyniesie 1207 mln ton, co spowoduje wzrost globalnych zapasów tego zboża o 4%,do 303 mln ton na koniec sezonu 2021/2022.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/DK