W tygodniu kończącym się 29-marca kraje Unii Europejskiej wyeksportowały poza UE 182.243 pszenicy miękkiej.
Wynik ten zostanie najpewniej skorygowany w górę wzorem tygodni poprzedzających (eksport z tygodnia poprzedzającego skorygowano w górę o ponad. 300 tys. ton, do 654.688 ton). Od początku lipca (początek sezonu 2019/20) wywieziono poza UE 23,94 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat aż o 68% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej (w ekwiwalencie ziarna) sięgnął już 25,30 mln ton i jest o 65% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie).
W analizowanym tygodniu udział polskiej pszenicy miękkiej w całym eksporcie stanowił większość, bo 140,72 tys. ton.
W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (32% udział) i Rumunia (17%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także: Niemcy (13%).
Najwięksi odbiorcy unijnej pszenicy miękkiej:
-
Algieria: 3,5 mln ton (15%);
-
Arabia Saudyjska: 2,4 mln ton (10%);
-
Maroko: 1,7 mln ton (7%);
-
Egipt: 1,6 mln ton (7%);
-
Chiny: 1,2 mln ton (5%).
UNIJNY IMPORT ZBÓŻ:
Od początku tego sezonu członkowie UE zaimportowali 19,58 mln ton zbóż, w tym 15,84 mln ton kukurydzy. Jest to o 17% (zboża razem) mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19. Tempo importu kukurydzy jest o 13% gorsze od rekordu z poprzedniego sezonu.
Pochodzenie importowanej kukurydzy:
-
Ukraina: 9,3 mln ton (59%);
-
Brazylia: 4,8 mln ton (30%);
-
Serbia: 0,9 mln ton (6%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl