Ze względu na zły stan urządzeń i starych technologii używanych do przechowywania zboża, każdego roku Chiny tracą 25 mln ton ziarna.
Niestety metody suszenia i przechowywania zboża są przestarzałe i należy je jak najszybciej zmodernizować. W ten sposób źle zakonserwowana jest niemal połowa rocznych zbiorów, przez co straty w zbożach średnio wynoszą 8-12 procent, a warzyw – 20 procent, w tym tych liściastych - 30 procent.
Jak wynika z danych, jedynie 60-70 procent zebranych warzyw jest właściwie wykorzystywanych. Natomiast straty płodów rolnych opiewają na 157 mln złotych, czyli 7 mln hektarów upraw.
W związku z tym, władze chińskie przeznaczyły środki pieniężne na modernizację maszyn i urządzeń potrzebnych do wstępnego przetwórstwa produktów rolnych, by w ten sposób zmniejszyć straty żywności i zwiększyć zyski rolników.
źródło: Gospodarz.pl/forsal.pl Foto:
Gospodarz.pl