| Autor: redakcja1

W skupie przeważały spadki cen zbóż (10.01.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 3 do 10 stycznia 2016r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen ośmiu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

W skupie przeważały spadki cen zbóż (10.01.2016)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

10.01.2016

03.01.2016

 

10.01.2016

03.01.2016

Pszenica

k.

673

680

-0,9

35,6

41,7

 

p.

687

700

-1,8

38,3

33,3

Żyto

k.

543

547

-0,7

2,3

1,7

 

p.

544

549

-1,0

0,5

0,6

Jęczmień

k.

598

594

0,8

0,2

0,1

 

p.

623

621

0,3

3,2

2,2

 

b.

716

720

-0,5

2,8

4,0

Kukurydza

p.

687

691

-0,5

11,1

9,1

Owies

k.

529

551

-4,0

0,2

0,1

 

p.

549

525

4,5

0,1

0,1

Pszenżyto

p.

606

609

-0,5

5,8

7,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa paszowego oraz jęczmienia konsumpcyjnego i paszowego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies paszowy, który podrożał o 4,5% do 549 zł/t. W dużo mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego o 0,8% i paszowego o 0,3%.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa konsumpcyjnego, pszenicy (oba rodzaje), żyta (oba rodzaje), pszenżyta, kukurydzy i jęczmienia browarnianego. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem konsumpcyjnym, którego cena zmalała o 4% do 529 zł/t. W wyraźnie mniejszym stopniu potaniała natomiast pszenica paszowa (-1,8%), żyto paszowe (-1%), pszenica konsumpcyjna (-0,9%), żyto konsumpcyjne (-0,7), kukurydza (-0,5%), pszenżyto (-0,5%) oraz jęczmień browarniany (-0,5%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 10 stycznia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica paszowa i konsumpcyjna odpowiednio: 38,3% i 35,6%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 11,1%.



Tagi:
źródło: