Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Przetrząsacze karuzelowe KW
2014-02-27 -
Zamgławiacz termiczny TS-75L Masterfog
2020-04-30 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24
Sejmowa Komisja zajmie się wsparciem upraw roślin wysokobiałkowych
Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi na posiedzeniu zaplanowanym na dzień 27 stycznia 2016 r. o godz. 11.15 rozpatrzy informacje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące: „Ulepszania krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” i „Zwiększenia wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”.
Zaprezentowane również zostaną opinie:
- „Wybrane problemy hodowli roślin strączkowych – krajowe źródła białka paszowego” - przedstawia prof. dr hab. Wojciech Święcicki.
- „Nowe trendy w agrotechnice roślin strączkowych i sposoby zwiększenia opłacalności uprawy” - przedstawia prof. dr hab. Jerzy Szukała.
- „Możliwości zastąpienia importowanego białka sojowego rodzimymi białkami roślinnymi w żywieniu drobiu i świń” - przedstawia prof. dr hab. Andrzej Rutkowski.
- „Wybrane aspekty rynku roślin strączkowych” - przedstawia dr inż. Wojciech Mikulski.
- „Rozwój rynku rodzimych roślin strączkowych jako czynnik bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce” - przedstawia prof. dr hab. Michał Jerzak.
Ponadto, Komisja wysłucha informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o realizacji programu wsparcia upraw roślin wysokobiałkowych w 2015 r. oraz w planach na lata 2016-2020, rozpatrzy wniosek o powołanie podkomisji nadzwyczajnej do spraw spółdzielczości rolniczej oraz rozpatrzy wniosek o powołanie podkomisji stałej do spraw monitoringu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.
Senacka Komisja Rolnictwa i Rozowju Wsi, która zbierze się na posiedzeniu w dniu 27 stycznia 2016 r. o godz. 16.30 obradowała będzie nad harmonogramem wdrażania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w latach 2014-2020 oraz stanem realizacji płatności bezpośrednich.