W kolejnej części spotkania delegat z Hiszpanii przedstawił projekt hiszpańskiej ustawy odnośnie łańcucha żywnościowego. Rozwój projektu hiszpańskiego. W zeszły piątek Hiszpania przyjęła projekt ustawy w sprawie poprawy funkcjonowania łańcucha żywnościowego. Projekt ten obejmuje 5 głównych punktów:
-
obowiązkowe umowy obowiązkowe pisemne dla wszystkich produktów i sektorów,
-
nadużycia (te praktyki na mocy ustawy będą zakazane),
-
dobrowolny kodeks dobrych praktyk handlowych,
-
utworzenie obserwatorium łańcucha żywnościowego, aby prowadzić monitoring funkcjonowania łańcucha,
-
ustanowienie systemu sankcji.
Następnie omówiony został temat Zielonej Księgi w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych oraz Europejski plan działania dla handlu detalicznego. Punkt ten przedstawiła pokrótce Pani Natalia Lazarova z DG MARKT Komisji Europejskiej. P. Kendall podkreślił, że Zielona Księga pozwoli na zwrócenie uwagi na negatywne skutki tego rodzaju praktyk na sektor oraz stanowi pierwszy krok w stronę opracowania przepisów. Stanowi ona część aktualnych dyskusji prowadzonych na Forum Wysokiego Szczebla do spraw Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Dostaw Żywności w Europie. Nieuczciwe praktyki handlowe stanowią zagrożenie dla opłacalnej działalności rolnej. Dlatego też Copa-Cogeca pracuje nad stanowiskiem w tej sprawie.
Na zakończenie posiedzenia przedstawione zostały informacje dotyczące „skandalu koniny” sprzedawanej jako wołowina we Francji. Francuski rząd oskarżył zakład przetwórstwa mięsnego Spanghero o to, że celowo sprzedawał koninę jako wołowinę. Grupa została również poinformowana, że w Wielkiej Brytanii również pojawił się skandal. Inspektorzy, po przeprowadzonej kontroli, zabronili też dalszej produkcji mięsa w dwóch fabrykach. W obu przetwarzano koninę i sprzedawano ją dalej jako wołowinę do kebabów i hamburgerów. Co więcej, brytyjski minister rolnictwa David Heath ujawnił, że w próbkach mięsa ośmiu koni poddanych ubojowi w Anglii i przeznaczonych na sprzedaż do Francji wykryto niebezpieczny dla ludzi fenylobutazon - przeciwbólowy lek dla koni. Część skażonej koniny mogła już trafić po przetworzeniu na francuski rynek spożywczy.
Pan Przewodniczący podkreślił, że musimy zwrócić tutaj szczególną uwagę na reakcję obywateli. Ten skandal może uderzyć w całą branżę. Tak naprawdę często nie wiemy co kupujemy i pojawia się problem zaufania; obywatele nie ufają już dystrybutorom brytyjskim i notowany jest spadek sprzedaży przetworzonych produktów. Pan Przewodniczący podkreślił również, że nie możemy siać paniki. Legislacja w sprawie informacji podawanych konsumentom jest bardzo ważna, musimy komunikować się z konsumentami i monitorować dalszy rozwój sytuacji.