W dniach 5–8 października br. przeprowadzono drugie w tym roku, a czwarte od początku trwania projektu TABACOD znakowanie dorszy bałtyckich. Dorsze oznakowano na statku badawczym MIR-PIB „Baltica” w rejonie Zatoki Gdańskiej zgodnie z ustaleniami międzynarodowego projektu badawczego TABACOD współrealizowanego przez instytuty badawcze z Dani, Szwecji i Niemiec, a finansowanego przez fundację BalticSea2020.
Rejs należy uznać za udany z kilku powodów. Różnica temperatury wody pomiędzy powierzchnią morza, do którego wracały oznakowane dorsze, a dnem na której bytowały przed ich odłowieniem, wynosiła zaledwie 1°C, co oznaczało że dorsze nie doznawały zjawiska szoku termicznego – czynnika znacząco pogarszającego przeżywalność oznakowanych dorszy. Uzyskiwano dobre wydajności połowów dorszy, co w efekcie zaowocowało rekordową liczbą oznakowanych ryb tego gatunku – 1386 sztuk.
Ponadto, dorsze występowały stosunkowo płytko – 55 m, a zatem zjawisko barotraumy towarzyszące wydobywaniu dorszy z większych głębokości wstępowało w mniejszym stopniu. Czynnikiem sprzyjającym znakowaniu były półsztormowe warunki panujące w morzu. Nie były one na tyle trudne by uniemożliwić znakowanie, a jednocześnie zatrzymały kutry rybackie w portach trakcie znakowania, co zmniejszyło ryzyko zbyt szybkiego odłowienia oznakowanych dorszy. W projekcie zależy nam na jak najdłuższym przebywaniu oznakowanych dorszy w morzu, dzięki czemu uzyskamy więcej informacji o trasach migracji i tempie wzrostu tych ryb. Warto dodać, że w rejsie powtórnie odłowiliśmy osiem dorszy przez nas oznakowanych, co w pewnym stopniu potwierdza dobrą kondycję i przeżywalność oznakowanych ryb.
W rejsie znakowania uczestniczył również Dyrektor MIR-PIB dr Emil Kuzebski, dla którego projekt TABACOD ma ogromne znaczenie naukowe, szczególnie aktualne w kontekście obecnych problemów rybołówstwa dorszowego.
Zwracamy się do wszystkich użytkowników morza – rybaków, wędkarzy i przetwórców z gorącą prośbą o zwrot oznakowanych dorszy, gdyż tylko wtedy będziemy mogli uznać znakowanie za w pełni udane.
źródło: Gospodarz.pl/ MIR