| Autor: DRAMINSKI

Wilgotnościomierz do kukurydzy. Porównanie modeli marki DRAMIŃSKI

Firma DRAMIŃSKI S.A. od lat dostarcza na światowy rynek najwyższej klasy urządzenia pomiarowe przeznaczone dla rolników. Najpopularniejszymi są wilgotnościomierze do ziaren zbóż, w tym kukurydzy, i służą one farmerom w ponad stu krajach i pod każdą szerokością geograficzną. Ponad 33 lata doświadczenia w dostarczaniu najwyższej jakości rozwiązań sprawiło, że wilgotnościomierze z logo DRAMIŃSKI są najczęściej i najchętniej wybieranymi testerami wilgotności przez farmerów w Polsce i na świecie.

Wilgotnościomierz do kukurydzy. Porównanie modeli marki DRAMIŃSKI

Wilgotnościomierz do kukurydzy: DRAMIŃSKI Grain Master (GMS)
 
Grain Master został stworzony z myślą o mierzeniu wilgotności w ziarnach kukurydzy, co wcale nie znaczy, że to urządzenie nie sprawdzi się w przypadku innych gatunków. Niemniej, GMS to jedyny wilgotnościomierz w ofercie DRAMIŃSKI S.A., który rozdrabnia surowiec aby zmierzyć wilgotność ziarna. Dlaczego takie rozwiązanie jest najbardziej rekomendowane w przypadku kukurydzy? Otóż, ziarno kukurydzy charakteryzuje się tym, że nawet jak wygląda na przeschnięte z zewnątrz, to wewnątrz nadal zachowuje dużą wilgoć, dlatego też aby pomiar był jak najbardziej miarodajny, zaleca się zmiażdżenie próbki w żarnach urządzenia aby zmierzyć wilgotność całej struktury, jak najdokładniej. Kolby kukurydzy charakteryzują się też tym, że w różnych jej miejscach, w zależności od ekspozycji na słońce czy wiatr, ziarna mają rożną wilgotność. Dlatego, aby osiągnąć jak najbardziej precyzyjny i miarodajny pomiar producent zaleca, by dokonać minimum trzech, a nawet kilkunastu pomiarów w przypadku bardzo wilgotnego ziarna, i wyciągnąć średnią. Oczywiście urządzenie GMS ma taką opcję wbudowaną. Po każdym pomiarze wynik jest zapisywany i użytkownik może sam ustalić po ilu pomiarach średnia ma być zmierzona. Pomiar urządzeniem GMS jest bardzo dokładny i to urządzenie jest polecane i rekomendowane jako najlepszy wilgotnościomierz do kukurydzy.
 
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: