| Autor: redakcja12

Jak dobrze wykonać siew?

Termin siewu i właściwa obsada stanowią podstawę dobrej kondycji plantacji i plonowania. Dotyczy to wszystkich roślin uprawnych, a odpowiednie przygotowanie pola jest nie mniej ważnym elementem. O ile uprawki przedsiewne w zasadzie można powtórzyć, np. zabronować dwukrotnie a nie jednokrotnie, to samego siewu powtórzyć się nie da. Dlatego agronomowie PROCAM Polska zwracają uwagę, że musi on od razu być wykonany na wysokim poziomie.

Jak dobrze wykonać siew?

Pszenica ozima

Aby wykorzystać potencjał plonotwórczy pszenicy, potrzebujemy rozkrzewienia roślin przed zatrzymaniem się jesiennej wegetacji. Środkiem do tego celu jest siew w terminie agrotechnicznym. Opóźnienia powodują przenoszenie fazy krzewienia na wiosnę, a to już nie to samo! Dobre rozkrzewienie jesienią odpowiada za właściwą zwartość kłosów i wyrównanie wysokości pędów głównych i bocznych. Opóźniony siew skraca wszystkie pędy, poczynając od bocznych, czyli tych z wiosennego krzewienia. Ważne jest, że pszenica, która nie jest rozkrzewiona jesienią, nie różnicuje przed zimą stożka wzrostu. Robi to dopiero wiosną, przy wydłużającym się dniu, rosnącej temperaturze i zmniejszającej wilgotności, co powoduje skracanie się tej fazy, zmniejszanie powierzchni asymilacyjnej roślin, a więc mniejszą płodność kłosów. W sezonie 2016/17 mokra jesień spowodowała przeniesienie fazy krzewienia na wiosnę, co w powiazaniu z zimną wiosną, efekty w plonie były widoczne na wielu plantacjach, co spowodowane było w głównej mierze mniejszą obsadą kłosów i słabszym wyrównaniem oraz MTZ.
 

Dlaczego termin jest taki ważny?

 
Opóźnianie siewu pogarsza wszystkie trzy elementy struktury plonu: liczbę kłosów, ziaren w kłosie i MTZ. Zbieg wszystkich trzech ujemnych wartości potrafi obniżyć w ekstremalnych warunkach plon nawet o połowę. Różna jest wrażliwość poszczególnych odmian na ten czynnik, więc przy ich doborze należy zwrócić na to uwagę. Niemniej jednak należy trzymać się terminu agrotechnicznego, czyli od 10 września do 5 października w zależności od regionu. Najwcześniej siejemy na krańcach północno-wschodnich (Warmia i Mazury oraz Suwalszczyzna) i wschodzie (Podlasie i Lubelszczyzna), później w centrum (Kujawy, Mazowsze), a najpóźniej na zachodzie (pas Pomorza Zachodniego, Wielkopolska, Lubuskie) oraz południowym zachodzie (Dolny Śląsk, Opolszczyzna).
 

Jaka powinna być gęstość siewu?

 
Odpowiednia gęstość siewu i zwartość łanu gwarantują wysokie plonowanie. Dobrą zwartość łanów tj. 550-650 kłosów na 1 m2, można otrzymać zarówno przy gęstym siewie (bez krzewienia), jak i w siewie rzadszym, umożliwiającym krzewienie produktywne. Dlatego przy siewie na początku września na glebach pszennych, pszenice wystarczy wysiać w ilości 220-250 ziaren kiełkujących na m2, pod koniec września - 280-320 ziaren na m2, ale w październiku - nawet 400-500 ziaren na m2. Po dobrych przedplonach (np. bobowatych, czy też rzepaku) wysiewamy o 30-50 ziaren na m2 mniej niż po zbożach.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: