| Autor: redakcja1

Obrzędy Wielkanocne – wczoraj i dziś

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim upamiętniającym śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, i wiąże się z wieloma tradycjami.

Obrzędy Wielkanocne – wczoraj i dziś
Koszyczek przedtem i dziś, wyłożony białą serwetą, czasem wyszywany kolorową nicią, na niej układamy wszystkie wiktuały, koszyczek ozdabiamy bukszpanem, barwinkiem lub borówką brusznicą, i zabieramy do kościoła. Ostatnie dwa dni przed świętami tj. Wielki Piątek i Wielką Sobotę poświęcano na przygotowywanie potraw i ciast świątecznych oraz malowanie jajek. W malowaniu używano i używa się różnych technik, farbowanie w różnych wywarach: z cebuli można uzyskać różne odcienie żółtopomarańczowego aż do burgundu w zależności od gęstości wywaru, takie jajka po przetarciu skorupki odrobiną oleju lub masła, cudnie prezentują się w koszyczku.
  • wywar z czerwonej kapusty – kolor niebiesko-liliowy
  • kora dębu na brązowy
  • wywar z młodego żyta – kolor zielony
Po powrocie w Wielką Niedzielę z rannej mszy zwanej mszą Rezurekcyjną cała rodzina spożywa wielkanocne śniadanie, dzieląc się święconym jajkiem i składając sobie życzenia. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, podczas Świąt Wielkanocnych. Gospodynie zawsze przywiązywały wielką wagę do nakrycia wielkanocnego stołu, najczęściej na białym lub haftowanym obrusie, na środku stawia się koszyczek ze święconką, obok różne inne wiktuały, zimne mięsa przygotowane na różne sposoby, pasztety, sałatki, jajka faszerowane, baby i mazurki. Śniadanie tradycyjnie zaczyna się święconym i życzeniami. Po śniadaniu kiedyś gospodarze wyruszali w pole aby obejść pola z krzyżykami i święconą wodą, krzyżyki wykonane były z dolnej części palmy wielkanocnej, zatykano je na końcach działek i polewano święconą wodą, aby zapewnić sobie dobre urodzaje. Drugi dzień świąt - lany poniedziałek śmigus-dyngus, to zabawa którą wszyscy dobrze znają dzień zabawy i śmiechu.


Tagi:
źródło: