Plony wszystkich głównych ziemiopłodów rolnych były wyższe niż przed rokiem, a także w porównaniu ze średnimi plonami w latach 2011–2015, pomimo niekorzystnych warunków pogodowych, a więc wysokich temperatur powietrza – znacznie przekraczających normy wieloletnie, przy jednocześnie bardzo niskich opadach. Warunki agrometeorologiczne wpłynęły na spadek produkcji ziemniaków, buraków cukrowych, warzyw gruntowych oraz produkcji siana z trwałych użytków zielonych. Zmalała się też produkcja upraw na zielonkę, tj. roślin strączkowych pastewnych, kukurydzy, motylkowych drobnonasiennych oraz strączkowych jadalnych. Niższe niż w 2018 r. były z kolei zbiory owoców z drzew i z plantacji jagodowych oraz z krzewów owocowych w sadach.
Kontyngent skupu podstawowych produktów roślinnych w 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim był mniejszy w przypadku zbóż ogółem o 5,3% i buraków cukrowych o 2,7%. Największy spadek dostaw zaobserwowano w odniesieniu do owoców o 12,8%, warzyw o 12,3% oraz ziemniaków o 9,7%. Wzrost wolumenu skupu zaobserwowano jedynie w przypadku rzepaku i rzepiku o 4,5%.