Ceny zbóż w skupie. Kukurydza blisko 700 zł/t

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 10 do 17 stycznia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen sześciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR. Bez zmian pozostały ceny skupu pszenżyta wycenianego na 606 zł/t.

Ceny zbóż w skupie. Kukurydza blisko 700 zł/t

Ceny zbóż w punktach skupu

Surowiec Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodn. zmiana ceny [%] Strukt. obrot. [%]
    2016.01.17 2016.01.10   2016.01.17 2016.01.10
Pszenica k. 672 673 -0,2 47,9 35,6
  p. 700 687 1,8 29,1 38,3
Żyto k. 537 543 -1,1 2,7 2,3
  p. 536 544 -1,5 0,5 0,5
Jęczmień k. 616 598 2,9 0,5 0,2
  p. 617 623 -0,9 2,5 3,2
  b. 695 716 -2,9 2,1 2,8
Kukurydza p. 697 687 1,5 8,0 11,1
Owies k. 522 529 -1,1 0,1 0,2
  p. 595 549 8,4 0,0 0,1
Pszenżyto p. 606 606 0,0 6,5 5,8

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Zwyżki cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do pszenicy paszowej, jęczmienia konsumpcyjnego, kukurydzy i owsa paszowego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował owies paszowy, który podrożał o 8,5% do 595 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia konsumpcyjnego o 2,9% do 616 zł/t, pszenicy paszowej - o 1,8% do 700 zł/t i kukurydzy - o 1,5% do 697 zł/t.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny pszenicy konsumpcyjnej, żyta konsumpcyjnego i paszowego, jęczmienia paszowego i browarnego oraz owsa paszowego. Najbardziej znaczące zniżki były związane z jęczmieniem browarnym, którego cena zmalała o 2,9% do 695 zł/t. W mniejszym stopniu potaniały natomiast żyto paszowe i konsumpcyjne, o 1,5% i 1,1% do 536 zł/t i 537 zł/t, pszenica konsumpcyjna - 0,2% do 672 zł/t, jęczmień paszowy - 0,9% do 617 zł/t i owies konsumpcyjny - o 1,1% do 522 zł/t.


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 17 stycznia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 47,9% i 29,1%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 8,0%.



Tagi:
źródło: