Jak wskazują dane, w minionym roku przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją mrożonych warzyw posiadających powyżej 50 pracowników wytworzyli 517 tysięcy ton mrożonek, czyli o 2,4 procenta więcej niż rok wcześniej.
Taki stan rzeczy wynika z większych zbiorów warzyw w minionym roku. W sumie w okresie lipiec-grudzień minionego roku wyprodukowano blisko 336 tysięcy ton warzyw, co daje zwyżkę o 7,6 procenta wobec analogicznego czasu roku 2010.
Niemniej jednak tendencja wzrostowa produkcji mrożonych warzyw trwa już od kilku lat. W latach 2004-2010 zwyżka ta wyniosła 34 procent, a to za sprawą rosnącego popytu głównie na rynku wewnętrznym.
W zeszłym roku polskie mrożone warzywa zostały wyeksportowane w ilości 329 tysięcy ton, a to oznacza obniżkę o 7 procent w stosunku do poprzedniego roku. Jednakże w związku z większą produkcją mrożonek oczekiwany wzrost tegorocznego eksportu.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ Foto: sxc.hu