Od wstąpienia Polski do UE do sezonu 2016/17 ich produkcja zwiększyła się o ponad 50%, z 430 tys. t do 650 tys. t. Udział mrożonych warzyw w łącznej produkcji przetworów warzywnych w ujęciu wolumenowym w analizowanym okresie pozostawał raczej stabilny, przekraczając nieco 50%. Co ważne, o ile w 2004 r. udział mrożonych warzyw w strukturze wartości produkcji sprzedanej przetworów warzywnych stanowił ok. 34%, o tyle w 2016 r. wyniósł już 43%.
Według IERiGŻ, opublikowanych w raporcie "Rynek owoców i warzyw – stan i perspektywy" z lipca 2017 r. produkcja mrożonych warzyw w bieżącym sezonie 2017/18 może obniżyć się do 640 tys. t z rekordowych 650 tys. t odnotowanych w sezonie wcześniejszym. Jeśli powyższa prognoza się sprawdzi, wynik ten - zbliżony do wielkości produkcji w sezonie 2014/15 – będzie drugim bądź trzecim najwyższym w historii. Jak zaznaczają autorzy raportu, niski poziom zapasów i niższa podaż owoców przyczynią się do wzrostu zapotrzebowania w zakładach przetwórczych na wiele gatunków warzyw, a zwłaszcza kalafiorów, brokułów i warzyw strączkowych.
Jak wskazuje Anna Kitala, ekspert rynków rolnych Bank BGŻ BNP Paribas, eksport mrożonych warzyw w sezonie 2017/18 prawdopodobnie wyniesie ok. 430 tys. t, co w porównaniu z sezonem wcześniejszym będzie oznaczać 1–procentowy spadek. Przypomnijmy, że w poprzednich latach to właśnie eksport był motorem rozwoju rynku mrożonych warzyw w Polsce. Największymi odbiorcami mrożonych warzyw są kraje UE-15, gdzie trafia ok. 60-70% polskiego eksportu w ujęciu wolumenowym.
Do rozwoju rynku mrożonych warzyw przyczynia się także rosnący popyt krajowy. Z danych GUS wynika, że ich spożycie w gospodarstwach domowych w przeliczeniu na osobę w 2013 r. wyniosło 1,68 kg, a w 2016 r. 1,92 kg/os., zatem zwiększyło się o 14% (ze względu na nową klasyfikację produktów dane za 2013 r. nie są w pełni porównywalne z danymi za lata wcześniejsze).