Według danych GUS, w sierpniu br. zakłady przetwórcze, zatrudniające 50 osób i więcej, wyprodukowały 50,6 tys. ton mrożonych warzyw, a więc o 6,1% mniej niż w tym samym okresie w roku poprzednim. W omawianym czasie o 6,5% zmalała także produkcja marynat warzywnych, która ukształtowała się na poziomie 10,8 tys. t.
Mniejsza produkcja warzyw do przetwórstwa wpływa na kształtowanie się cen na poziomie wyższym niż rok temu. W odniesieniu do warzyw, które odnotowały największy spadek zbiorów a więc chodzi tu o kalafiory - 10,6% i kapustę białą – 8,4%, ceny w 2013 roku zwiększyły się odpowiednio o 13 i 69%.
Dużo większą skalą wzrostu charakteryzowały się ceny cebuli oraz ogórków gruntowych, które według danych IERiGŻ-PIB przeciętnie we wrześniu zwiększyły się odpowiednio 81 i 39% w odniesieniu do tego samego okresu przed rokiem. Z drugiej strony wzrosły także ceny przetworów, w tym mrożonej cebuli, która w pierwszych dwóch dekadach października 2013 roku była średnio o 45% wyższa niż przed rokiem.
W tym samym czasie wzrosły o 20% ceny mrożonych kalafiorów z Polski, a o 19% ceny mrożonych brokułów. Zwyżki te wynikają nie tylko ze spadku krajowej produkcji, ale prawdopodobnie z ograniczenia podaży warzyw mrożonych w krajach zachodniej UE, gdzie również występowały opóźnienia w siewach wiosennych.
Popyt na polskie mrożonki za granicą może być zatem szacunkowo wysoki i wpływać pozytywnie na kształtowanie się wartości krajowego eksportu. Z drugiej strony jednak, prawdopodobne zmniejszenie produkcji w Polsce jak i hamujący popyt wzrost cen, może odbić się na spadku jego wolumenu.
W sezonie 2012/2013 eksport mrożonek z Polski z wyłączeniem mrożonych ziemniaków ukształtował się na rekordowym poziomie 429 tys. ton (dane Eurostatu) i był o 12,6% większy niż w sezonie 2012/2013. Wyższe ceny mrożonek mogą wpływać na konsumpcję krajową, także działając hamująco na obserwowany od wielu lat trend we wzroście spożycia per capita – podkreśla Bank BGŻ.