Warunki wilgotnościowe poprawiły się dopiero w maju, ale panujące wtedy chłody ograniczały wzrost roślin. Bardzo chłodny maj nie sprzyjał wegetacji zwłaszcza pomidorów, a majowe przymrozki występujące lokalnie w rejonach uprawy tego gatunku spowodowały konieczność ponownych nasadzeń. Intensywne opady deszczu w czerwcu i lipcu tego roku przyczyniły się do przyrostu masy biologicznej warzyw szczególnie kapustnych, ocenia się większe plony tej grupy warzyw.
Warunki atmosferyczne w tym czasie były mniej korzystne dla rozwoju warzyw ciepłolubnych, w tym pomidorów, papryki i ogórków gruntowych. Odnotowano na tych plantacjach porażenie chorobami pasożytniczymi i bakteryjnymi. Na aktualnym etapie całkowitą produkcję warzyw gruntowych, tj. wczesnych i późnych przewiduje się na 4 mln t, a więc na poziomie wyższym o 4% w stosunku do roku ubiegłego.
Jednak o ostatecznej wysokości zbiorów warzyw, przede wszystkim odmian późnych zadecydują warunki dalszej wegetacji, w drugiej połowie września i w październiku. Biorąc pod uwagę obecną sytuację, szacuje się wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w porównaniu do poprzedniego sezonu z wyjątkiem produkcji pomidorów gruntowych i ogórków.
Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na 0,9 mln t, kalafiorów na 200 tys. t, cebuli na 580 tys. t, marchwi na 700 tys. t, buraków na 300 tys. ton, pomidorów na 230 tys. t, a ogórków na 215 tys. ton. Całkowitą produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na 900 tys. ton.