Jak wynika z danych zebranych przez PROFEL, producenci warzyw w Unii wskazują na problemy w tegorocznej uprawie warzyw, które wynikają z niekorzystnych warunków pogodowych a także opóźnień w uprawach – informuje Bank BGŻ.
Powstałe trudności mogą negatywnie wpłynąć na wysokość zbiorów, a co za tym idzie i na wielkość produkcji przetworów z warzyw. W związku z tym, spodziewany jest spadek zbiorów zielonego groszku, szpinaku czy też brokułów.
Taki stan rzeczy może znaleźć przełożenie na większe zapotrzebowanie na przetwory z Polski w nadchodzącym sezonie, w tym także mrożone warzywa. Według PROFEL (Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw) zapasy przetworów warzywnych z ubiegłego roku ulegają wyczerpaniu.
W zeszłym roku produkcja mrożonych warzyw u głównych producentów w Unii Europejskiej zmniejszyła się o 3,4% wobec 2011 roku i wyniosła 3,124 mln ton. Był to trend przeciwny do zmian produkcji w Polsce, gdzie zanotowano wzrost o 9,5% (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej).
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu