SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
• około 150 g mrożonego gotowego ciasta francuskiego,
• pęczek (500 g) zielonych szparagów, 12 sztuk,
• szynka, cienko pokrojona (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano),
• tarty ser (parmezan, grana padano, cheddar),
• do posmarowania: żółtko,
• do podania: opcjonalnie: oliwa extra vergine, sól i świeżo zmielony pieprz, dodatkowy tarty ser.
Sposób przyrządzenia:
Szparagi należy opłukać oraz odłamać zdrewniałe grubsze końce. Pozostałe łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie extra vergine. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kwadratów ułożyć je na blaszce do pieczenia. Na cieście położyć szynkę, a po ukosie kwadratu położyć po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem (lub położyć wąski paseczek miękkiego sera). Należy najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie - końce dokładnie zlepić pośrodku. Ciasto na górze paczuszek posmarować żółtkiem. Piec przez 12 minut w temperaturze 220 stopni C. Wyjąć paczuszki z piekarnika i opcjonalnie doprawić solą, pieprzem, oliwą i tartym serem.
SZPARAGI POD BESZAMELEM
Składniki:
• pęczek białych szparagów,
• 2 łyżki mąki,
• 1,5 szklanki mleka,
• 2 łyżki masła,
• starty ser żółty,
• biały pieprz
• gałka muszkatołowa,
• łyżka cukru,
• sól
Sposób przyrządenia:
Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy blanszować szparagi, parząc je we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 15 minut.
Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszając trzepaczką połączyć oba składniki. Do gładkiej masy wlewać stopniowo mleko cały czas mieszając. Zgęstniały sos doprawić gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
Szparagi ułożyć gęsto przy sobie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Następnie zapiekać przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
PIZZA ZE SZPARAGAMI
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-
1/3 opakowania suchych drożdży
-
3 łyżki letniej wody
-
1 łyżka oliwy z czosnkiem i chili
-
4 upieczone wcześniej (lub ugotowane) szparagi
-
1 jajko
-
4 pomidorki koktajlowe
-
3 cieniutkie plastry boczku
-
sól morska
-
pieprz
-
1 spora łyżka pasty z papryki
-
papryka ostra do smaku
Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać mąkę z wodą, drożdżami, oliwą i doprawić papryką ostrą i solą do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i natrzeć pastą z papryki. Następnie ułożyć plastry boczku i delikatnie wbić jajko, aby się nie wylało. Jajko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć na pizzy. Zapiekać w 180º C aż brzegi pizzy zaczną się lekko rumienić i jajko będzie upieczone. Tuż przed wyjęciem ułożyć na pizzy szparagi, aby też się podgrzały.