| Autor: redakcja1

Koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad 30%

W październiku i listopadzie 2014 r. koszty produkcji wieprzowiny w Rosji zwiększyły się o jedną trzecią z powodu dewaluacji rubla – podaje FAMMU/FAPA.

Koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad 30%

Koszty produkcji wieprzowiny

Zdaniem analityków, wzrost kosztów wytwarzania nie spowoduje zwiększenia się cen detalicznych mięsa, które już teraz znajdują się na wysokim poziomie. Jak wynika z prognoz grupy Cherkizowo, w 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny będą wyższe o 10-15%.
 
Deprecjacja krajowej waluty spowodowała jednocześnie obniżkę cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku globalnym, co stwarza szanse dla zwiększenia się eksportu wieprzowiny i drobiu przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.
 



Tagi:
źródło: