Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
MINIKOPARKA SERIA 200
2012-01-05 -
Hale łukowe SKAVSKA
2020-06-15 -
Kleszcze do korekcji kopyt WG1180
2014-08-04 -
INSOL 4
2011-03-18
2015-01-20
| Autor: redakcja1
Koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad 30%
W październiku i listopadzie 2014 r. koszty produkcji wieprzowiny w Rosji zwiększyły się o jedną trzecią z powodu dewaluacji rubla – podaje FAMMU/FAPA.
Koszty produkcji wieprzowiny
Zdaniem analityków, wzrost kosztów wytwarzania nie spowoduje zwiększenia się cen detalicznych mięsa, które już teraz znajdują się na wysokim poziomie. Jak wynika z prognoz grupy Cherkizowo, w 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny będą wyższe o 10-15%.
Deprecjacja krajowej waluty spowodowała jednocześnie obniżkę cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku globalnym, co stwarza szanse dla zwiększenia się eksportu wieprzowiny i drobiu przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 05.01.15 foto:
sxc.hu