W zeszłym roku poza polskie granice wysłano blisko 309,8 tysięcy ton wieprzowiny o wartości 580 mln euro, a to oznacza wzrost o 32 procent.
Głównie eksportowane są świeże, chłodzone lub mrożone tusze i półtusze, a także mięso mrożone bez kości, za które średnio płacono 1,87 euro za kilogram w stosunku do 1,69 euro za kilogram rok wcześniej.
Z kolei w omawianym czasie najwięcej polskiego mięsa zaimportowała Białoruś w ilości 62,7 tysiąca ton, Ukraina – 23,8 tysiąca ton, Włochy – 23,7 tysiąca ton, Węgry – 23 tysiące ton oraz Czechy – 21,7 tysiąca ton. W ciągu minionego roku unijne kraje zaimportowały łącznie 150 tysięcy ton polskiego mięsa wieprzowego o wartości 293 mln euro.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl Foto: Gospodarz.pl