Eksperci Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oczekują, że w 2015 r. światowa produkcja wieprzowiny osiągnie blisko 111 mln t wbc. Oznacza to, że w stosunku do 2014 r. zwiększy się nieznacznie, bo o 0,4% (0,4 mln t). Jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, spodziewany przyrost będzie jednak znacznie niższy niż obserwowany w ostatnich dziesięciu latach, gdy produkcja zwiększała się każdego roku przeciętnie o 1,8%.
Produkcja wieprzowiny na świecie
Wśródd liczących się producentów największy wzrost jest przewidywany w Stanach Zjednoczonych. W kraju tym, po spadku produkcji wieprzowiny w 2014 r., spowodowanym m.in. rozprzestrzenianiem się wirusa PED (epidemiczna biegunka świń), przewidywany jest wzrost w br. aą o 6% do 11,0 mln t. O blisko 4% ma zwiększyć się produkcja w Meksyku. Przyrosty na poziomie 1-2% są oczekiwane także w Japonii, Kanadzie, Rosji, Wietnamie i na Filipinach.
Znacznie mniejszy wzrost jest spodziewany w Unii Europejskiej, która jest drugim po Chinach największym producentem wieprzowiny na świecie, z ok. 20-procentowym udziałem w rynku. W tym regionie produkcja w br. zwiększy się zaledwie o 0,2% do ok. 22,5 mln t.
Z kolei w Chinach, które mają ok. 50-procentowy udział w rynku, wg USDA produkcja wieprzowiny w 2015 r. może się nieznacznie obniżyć - o 0,2%, do 56,6 mln t. Znacznie głębszego spadku oczekują eksperci Rabobanku, którzy prognozują 6,5-proc. obniżkę do 53 mln t.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ BNP Paribas, foto:
Gospodarz.pl/DK