Ceny trzody chlewnej
Biorąc pod uwagę zmiany w porównywalnym czasie w latach 2009-2014, kiedy ceny żywca malały przeciętnie o 0,21 zł/kg, wynika, że aktualne zniżki są znacznie większe. Niemniej jednak, ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie także w pierwszych trzech kwartałach br. Dla zobrazowania ceny w I połowie br. były średnio o 11% mniejsze w obrębie roku. W trzecim kwartale zniżki cen w ujęciu rocznym się jeszcze pogłębiły.
Na obserwowane trendy duży wpływ, oprócz czynników sezonowych, ma wzrost podaży żywca na rynku wspólnotowym. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. wielkość ubojów wzrosła o 4 proc., w wyniku czego na rynek trafiło 12,8 mln t surowca. zaobserwowane w ostatnim czasie spadki cen sugerują, że stosunek popytowo-podażowy pozostaje dosyć niekorzystny.
W perspektywie kilku najbliższych miesięcy, sytuacja sporo się nie zmieni. Wskazują na to dane o pogłowiu trzody w UE. W maju-lipcu br. liczebność zwierząt na rynku wspólnotowym wzrosła w ujęciu roku o 1,8% - 2,4 mln szt. do 138,8 mln szt.
Pośród dużych producentów trzody, największa dynamika zwyżki, ponad 6 proc. - 1,6 mln szt. w skali roku, występowała w Hiszpanii. Prawie 3 proc. - 345 tys. szt. zwiększenie pogłowia trzody odnotowano także w Holandii i Francji.
W stosunku do pozostałych liczących się producentów, w Danii odnotowano 1,5 proc. wzrost o 176 tys. szt., Niemczech stabilizację, a w Polsce 1 proc. zniżkę - 84 tys. szt. Na skutek tych zmian najwięcej trzody znajduje się aktualnie w Niemczech - 20%, Hiszpanii - 19%, Francji - 10%, Danii - 9%, Holandii - 9% oraz Polsce - 8%.
W ocenie KE, zwiększenie się pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie w zwyżce produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że kontyngent produkcji w 2015 r. wyniesie 23,4 mln t, a więc będzie o 2,7% większy niż przed rokiem.
W opinii analityków BGŻ BNP Paribas, jeżeli taka prognoza KE, o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku, się zrealizuje, a popyt na mięso na rynku unijnym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie się zwiększać, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.