Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna górna przezroczysta
2011-12-13 -
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/24/PHR
2016-03-07 -
Maty legowiskowe EUROMILK DOBRO
2020-08-06 -
Trimble EzGuide 250
2012-01-29 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
Przyczepa rolnicza T710/1-6t- METAL FACH
2016-05-12
Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji (I-VIII 2015)
Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji zwiększyła się o 8,4% - 153,6 tys. ton do 1,974 mln ton wagi żywej – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek wieprzowiny w Rosji
Do wzrostu produkcji krajowej przyczyniły się przede wszystkim embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności. Największą dynamikę zwyżki produkcji odnotowano w obwodach kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim oraz w Kraju Krasnodarskim.
Według oficjalnych statystyk rządowych z dnia1 września br., średnia cena producenta żywca wieprzowego w Rosji wynosiła 105,5 RUB/KG - 1,6 USD/kg. Ministerstwo podkreśla, że w analizowanym czasie ceny zwiększyły się zaledwie o 1,2%. Uczestnicy rynku są jednak zdania, że ceny wyrażone w rublach wzrosły prawie o jedną czwartą, a wyrażone w dolarach znacznie zmalały z uwagi na dewaluację rubla.
