Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Folia stretch maszynowa
2011-01-22 -
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Kombajn do ziemniaków Torro 2 x 75 DEWULF
2020-10-07 -
Sterowanie armatek, zegar MT08 - REMSZ
2020-04-24
Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji (I-VIII 2015)
Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji zwiększyła się o 8,4% - 153,6 tys. ton do 1,974 mln ton wagi żywej – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny w Rosji
Do wzrostu produkcji krajowej przyczyniły się przede wszystkim embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności. Największą dynamikę zwyżki produkcji odnotowano w obwodach kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim oraz w Kraju Krasnodarskim.
Według oficjalnych statystyk rządowych z dnia1 września br., średnia cena producenta żywca wieprzowego w Rosji wynosiła 105,5 RUB/KG - 1,6 USD/kg. Ministerstwo podkreśla, że w analizowanym czasie ceny zwiększyły się zaledwie o 1,2%. Uczestnicy rynku są jednak zdania, że ceny wyrażone w rublach wzrosły prawie o jedną czwartą, a wyrażone w dolarach znacznie zmalały z uwagi na dewaluację rubla.