Jak podała FAMMU/FAPA, Polska wyeksportowała w 2013 roku 437,95 tys. ton świeżej, chłodzonej lub mrożonej wieprzowiny o łącznej wartości 912,3 mln euro.
W stosunku do 2012 roku eksport polskiej wieprzowiny pod względem wartości i wolumenu w roku ubiegłym zwiększył się o około 19%. Kraje Wspólnoty zakupiły blisko połowę polskiego eksportu wieprzowiny, czyli 218,3 tys. ton za łączną wartość 455,3 mln euro, przy czym największe ilości dostarczono do Włoch, Słowacji i Czech.
Pod względem wartości największymi indywidualnymi odbiorcami były Białoruś i Rosja. Krajom tym sprzedano odpowiednio 42,5 tys. ton za 104,5 mln euro i 35,8 tys. ton za 99,4 mln euro. Łącznie do tych dwóch państw trafiła blisko połowa polskiego eksportu wieprzowiny wywożona poza rynek unijny. Niemniej zmniejszeniu uległa – o około jedną trzecią, sprzedaż na Białoruś. Wzrósł natomiast ponad dwukrotnie wywóz do Rosji.
Według FAMMU/FAPA ważnymi rynkami zbytu były również Japonia i Chiny.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl