Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel kwadratowych 995TSR
2016-05-06 -
POSYPYWARKA PIASKU PRONAR PS-250
2011-07-20 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Kultywator wirnikowy
2014-03-19
Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się
Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, zwiększając się w obrębie roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - podała FAMMU/FAPA na podstawie Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy.
Eksport wieprzowiny z UE
W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny zmalał o 13% w obrębie roku do 1,9 mln ton, z uwagi na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę wywozu odpowiednio o 7% i 8%. Sprzyjać temu będą perspektywy wzrostu produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa, przy niskich cenach, słabszym euro wobec dolara amerykańskiego, a także wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich. W czasie pierwszych czterech miesięcy br. wywóz mięsa wieprzowego do krajów trzecich odnotował wzrost o 4%, głównie do Chin, Filipin, USA i Singapuru.
Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała zwiększenie się popytu importowego o jedną trzecią, co przy konkurencyjnych cenach unijnego mięsa spowodowało zwyżkę wysyłek. UE przejęła tym samym poprzedni udział w koreańskim rynku dostawców amerykańskich. Mniejszy eksport wspólnotowej wieprzowiny do Japonii oznaczają odbudowę krajowej produkcji po zeszłorocznej epidemii pryszczycy. Wywóz łącznie mięsa, podrobów, żywca, tłuszczu i przetworów do wszystkich krajów z wykluczeniem Rosji był wyższy w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. o 12%, co zrekompensowało utratę rynku rosyjskiego.
Spory spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym w 2014 r. spowodowały obniżkę cen wieprzowiny w UE poniżej przeciętnej pięcioletniej. Od początku 2015 r. notowania w dalszym ciągu malały. W marcu 2015 r. Komisja Europejska zastosowała na okres 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie się zwiększyły do 153 EUR/100 kg, jednak dalej są o 4% poniżej średniej z lat 2010-2014.
Konsumpcja wieprzowiny w górę do 41 kg na mieszkańca
Jak podsumowuje FAMMU/FAPA zwyżka produkcji wpłynęła na odbudowę konsumpcji wieprzowiny w UE w 2014 r. do 41 kg na jednego mieszkańca. W 2015 r. unijne spożycie wzrośnie o ponad 2%, dzięki zwiększeniu produkcji i umiarkowanym cenom, a w 2016 r. pozostanie stabilna.