| Autor: redakcja1

Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się

Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, zwiększając się w obrębie roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - podała FAMMU/FAPA na podstawie Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy.

Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się

Eksport wieprzowiny z UE

W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny zmalał o 13% w obrębie roku do 1,9 mln ton, z uwagi na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę wywozu odpowiednio o 7% i 8%. Sprzyjać temu będą perspektywy wzrostu produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa, przy niskich cenach, słabszym euro wobec dolara amerykańskiego, a także wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich. W czasie pierwszych czterech miesięcy br. wywóz mięsa wieprzowego do krajów trzecich odnotował wzrost o 4%, głównie do Chin, Filipin, USA i Singapuru.

 

Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała zwiększenie się popytu importowego o jedną trzecią, co przy konkurencyjnych cenach unijnego mięsa spowodowało zwyżkę wysyłek. UE przejęła tym samym poprzedni udział w koreańskim rynku dostawców amerykańskich. Mniejszy eksport wspólnotowej wieprzowiny do Japonii oznaczają odbudowę krajowej produkcji po zeszłorocznej epidemii pryszczycy. Wywóz łącznie mięsa, podrobów, żywca, tłuszczu i przetworów do wszystkich krajów z wykluczeniem Rosji był wyższy w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. o 12%, co zrekompensowało utratę rynku rosyjskiego.

 

Spory spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym w 2014 r. spowodowały obniżkę cen wieprzowiny w UE poniżej przeciętnej pięcioletniej. Od początku 2015 r. notowania w dalszym ciągu malały. W marcu 2015 r. Komisja Europejska zastosowała na okres 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie się zwiększyły do 153 EUR/100 kg, jednak dalej są o 4% poniżej średniej z lat 2010-2014.

Konsumpcja wieprzowiny w górę do 41 kg na mieszkańca

Jak podsumowuje FAMMU/FAPA zwyżka produkcji wpłynęła na odbudowę konsumpcji wieprzowiny w UE w 2014 r. do 41 kg na jednego mieszkańca. W 2015 r. unijne spożycie wzrośnie o ponad 2%, dzięki zwiększeniu produkcji i umiarkowanym cenom, a w 2016 r. pozostanie stabilna.



Tagi:
źródło: