Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Terrus CVT
2020-03-12 -
Osuszacz do wędzarni Borniak
2014-05-12 -
Track Deutz Fahr - Pojazd dla dzieci
2011-09-09 -
Ładowarka teleskopowa JCB 541-70 AGRI
2020-05-22 -
CASE / STEYR - szyba drzwiowa L zielona
2011-12-13
Prognozy dla unijnego rynku wieprzowiny
W grudniu 2014 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024” – podaje FAMMU/FAPA.
Zniżka cen pasz, rekordowe zbiory i wzrost produktywności przyczynią się do większej liczebności świń w UE o 0,8% w 2015 r. Produkcja netto wieprzowiny UE będzie wyższa wobec 2014 r. o 0,8% do 22,4 mln ton. Do 2024 r. produkcja netto wzrośnie o 2% w stosunku 2014 r. do 22,6 mln ton i będzie to poziom podobny do 2012 r.
Ekspansję produkcji będą hamowały przepisy z obrębu ochrony środowiska w postaci dyrektywy azotanowej i dobrostanu zwierząt oraz zmiany w strukturze konsumpcji. W krajach „starej” UE-15 produkcja odbuduje się minimalnie w 2015 r., po czym będzie ponownie malała. W „nowej” UE-13 z kolei, w omawianym czasie zwyżka produkcji będzie stała.
Popyt na wieprzowinę
Światowy popyt na wieprzowinę w nadchodzącej dekadzie nadal będzie się zwiększać, jednakże w tempie wolniejszym niż w poprzednich 10 latach, bo o 1,7% w stosunku do 4,1% rocznie. Największe zwyżki prognozowane są w Azji, w tym przede wszystkim w Chinach. W okresie od 2014 r. do 2024 r. unijny eksport wieprzowiny będzie wyższy o ponad 20% do 2,5 mln ton. UE pozostanie prawdopodobnie największym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński, z ponad 50% udziału w całkowitym imporcie. Obiecującymi odbiorcami unijnej wieprzowiny będą także Filipiny i Wietnam.
Spożycie wieprzowiny
Pomimo wielu kampanii promujących konsumpcję wieprzowiny, w krajach UE-15 szacowany poziom konsumpcji na jednego mieszkańca pozostanie niezmienny w omawianym czasie. Po nieznacznej odbudowie w 2015 r., spożycie w „starej” Unii zacznie się nawet ponownie zmniejszać do 29,7 kg w 2024 r. Z kolei wzrośnie konsumpcja drobiu. W krajach „nowej” UE-13 spożycie wieprzowiny będzie zwiększać stopniowo do 32,7 kg na jednego mieszkańca w 2024 r., stanie się tak przede wszystkim z uwagi na coraz większy popyt w Polsce i Rumunii.
Po obniżeniu się w 2014 r. ceny wieprzowiny w UE umocnią się w omawianym czasie, wspierane przez rosnący popyt globalny i w 2024 r. osiągną prawdopodobnie poziom 1830 EUR/t, a więc o 11% wyższy niż w 2014 r.