Z kolei w 2018 r. oczekuje się nieznacznego wzrostu unijnej produkcji, która prognozowana jest na 23,7 mln t.
Według ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w 2017 r. w związku ze spadkiem produkcji i wzrostem cen mięsa wieprzowego w UE, a także załamaniem się eksportu do Chin, oczekuje się zmniejszenia wolumenu unijnego eksportu o 9% do 2,56 mln t.
Od stycznia do lipca br. Chiny zakupiły 788,3 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 32% mniej r/r. Spadek ten został częściowo zrekompensowany wzrostem eksportu do Japonii (+7%), Korei Południowej (+26%) i na Filipiny (+15%).
W 2018 r., w związku z prognozowanym wzrostem produkcji, wolumen eksportu będzie nieco większy (+3%) i wyniesie 2,64 mln t.
Eksperci KE przewidują, że w kolejnych dwóch latach unijna konsumpcja pozostanie na stabilnym poziomie – 31,9 kg/os. w 2017 r. i 32,0 kg/os. w 2018 r.