| Autor: mikolaj

Pogłowie świń w Polsce spadło o ponad 10% do 10,2 mln szt.

Według wstępnych danych GUS, pogłowie świń w marcu 2016 r. liczyło 10 187,4 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 11,5%. Zmniejszyła się liczebność pogłowia wszystkich grup struktury stada, najbardziej loch o 16,1%, prosiąt o 12,9 %, warchlaków o 11,6% i populacji trzody chlewnej na rzeź o wadze 50 kg i więcej o 9,4%.

Pogłowie świń w Polsce spadło o ponad 10% do 10,2 mln szt.
Utrzymujący się spadek pogłowia macior, a co za tym idzie również prosiąt nadal rekompensowany jest dużym importem młodych świń o wadze do 50 kg. Do marca br. import ten wyniósł 820,9 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2015 r. o 6,8%, a przeciętna waga żywa 1 zaimportowanej sztuki wynosiła około 30 kg.

Ceny wieprzowiny o 5% niższe

W I kwartale 2016 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,09 zł i była o 4,6 % niższa od rejestrowanej w I kwartale 2015 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,28 zł wykazując spadek o 2,7 % stosunku do notowanej przed rokiem.

Przeciętna cena zbóż podstawowych w skupie kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 63,33 zł za 1dt, tj. o 5,7 % niższym od notowanej w analogicznym okresie roku 2015, a na targowiskach wynosiła 67,10 zł za 1 dt. i była o 1% wyższa od rejestrowanej w I kwartale ub.r.

W marcu 2016 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,20 zł w skupie, a na targowiskach 4,15 zł, tj. odpowiednio o 4,0 % i o 7,4.% mniej niż w marcu 2015 r.

Cena skupu zbóż podstawowych wynosiła w marcu br. 61,87 zł za 1 dt i była niższa o 6,1% od notowanej w marcu przed rokiem, a w obrotach targowiskowych kształtowała się na poziomie 66,86 zł za 1 dt, tj o 0,2 % wyższym od rejestrowanej w marcu 2015 r.

W 2016 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego
do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,1 (w marcu) i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.


Tagi:
źródło: