Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Reflektory główne uniwersalne RE0586
2011-12-14 -
Owijarki do bel
2016-01-08 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080LP
2020-08-11 -
BECKER 6-rzędowy
2011-08-25
Mniejsza podaż wieprzowiny w UE przełożyła się na wzrost cen
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3% w skali roku do 1,879 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Uwzględniając, tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2%. Podobnie, uboje trzody chlewnej zwyżkowały w odniesieniu do maja 2015 r. o 3% do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych obniżyły się o 2%.
Z kolei w Niemczech produkcja wzrosła o 1% w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11%. Natomiast najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16% i Holandii – o 7%.
Zmniejszenie liczby ubojów a także produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o tym, że ceny trzody chlewnej gwałtownie podrożały na rynku UE w maju br.