Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pług obracalny czołowy
2020-08-11 -
Zamgławiacz termiczny TS-36S Masterfog
2020-04-21 -
Musli dla cieląt MICHEL - Musli Protect
2015-04-27 -
Siewnik punktowy Tempo V Vaderstad
2020-04-15 -
Elementy złączne wygrodzeń
2014-01-09 -
Ciągnik KUBOTA M135GX
2013-03-01
Mniejsza podaż wieprzowiny w UE przełożyła się na wzrost cen
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3% w skali roku do 1,879 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Uwzględniając, tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2%. Podobnie, uboje trzody chlewnej zwyżkowały w odniesieniu do maja 2015 r. o 3% do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych obniżyły się o 2%.
Z kolei w Niemczech produkcja wzrosła o 1% w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11%. Natomiast najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16% i Holandii – o 7%.
Zmniejszenie liczby ubojów a także produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o tym, że ceny trzody chlewnej gwałtownie podrożały na rynku UE w maju br.