| Autor: redakcja6

Niestabilna sytuacja w rosyjskim sektorze wieprzowiny

Według rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych 3 miesięcy bieżącego roku produkcja wieprzowiny w Rosji wyniosła 649 tys. ton, co oznacza, że była o 17% wyższa niż w tym samym okresie 2013 roku – poinformowała FAMMU/FAPA.

Niestabilna sytuacja w rosyjskim sektorze wieprzowiny
Najbardziej produktywnymi regionami były obwody: biełgorodzki z produkcją na poziomie 170 tys. ton, a także kurski (45 tys. ton), tambowski (35 tys. ton), rostowski (29 tys. ton), lipiecki (27 tys. ton) i Republika Tatarstanu (27 tys. ton).
 
W analizowanym okresie zauważona została poprawa produktywności sektora trzody chlewnej w odniesieniu do przyrostó dziennych, które wzrosły o 8% do 525 g, a liczba prosiąt na 100 macior zwiększyła się o 1% i wyniosła 631 sztuk.
 
Niemniej jednak, w kilku częściach kraju wytwórstwo wieprzowiny uległo obniżeniu m.in. w obwodzie samarskim, moskiewskim, woroneskim i Kraju Permskim. Ponadto krajowa produkcja została osłabiona przez epidemie afrykańskiego pomoru świń i pryszczycy.
 
Według Krajowego Związku Producentów Mięsa, średnie ceny wieprzowiny w Rosji ukształtowały się na poziomie o 3 zł/kg wyższym w kwietniu wobec stycznia 2014 roku i wyniosły w czwartym miesiącu 152 RUB/kg (13 zł/kg) wobec 14 RUB/kg (10 zł/kg) na początku roku.
 
Jak podaje rosyjski urząd statystyczny, w pierwszym tygodniu maja bieżącego roku ceny zwyżkowały o 2,2% do 230,77 RUB/kg, czyli około 20 zł/kg. W związku z tym grupy konsumenckie wystosowały wniosek o sprawdzenie przyczyn tak gwałtownego wzrostu cen wieprzowiny na terenie tego kraju. Dochodzenie wykazało, że na rynku rosyjskim nie miała miejsca zmowa cenowa, a główna przyczyna tkwi w licznych zakazach importu wieprzowiny wprowadzonych przez rosyjskie służby weterynaryjne zwłaszcza w stosunku do produktów z Unii Europejskiej.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale tego roku rosyjski import wieprzowiny obniżył się w stosunku do analogicznego okresu 2013 roku aż o 27%.
 


Tagi:
źródło: