Białoruskie władze potwierdziły, że na terenie tego kraju odnotowuje się spadkową tendencję produkcji wieprzowiny spowodowaną wystąpieniem ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w ubiegłym roku – podała FAMMU/FAPA.
Pogłowie trzody chlewnej w gospodarstwach wielkotowarowych obniżyło się o 20%, a w małych chlewniach – aż o połowę.
Jednoczesnie spadek produkcji poniósł za sobą wzrost cen. Zdaniem ekspertów, w ostatnich miesiącach zwyżka cen mięsa wieprzowego na Białorusi była bardziej dotkliwsza niż w pozostałych państwach Unii Celnej, czyli w Rosji i Kazachstanie. Dla porównania, cena schabu karkowego wzrosła w ciągu miesiąca blisko o 50% z 93 tys. BYR/kg (8,89 USD/kg) do 175 tys. BYR/kg (16,8 USD/kg).
Od niedawna władze Białorusi zaprzestały regulacji cen sprzedaży mięsa. Według ministra gospodarki, jeśli ich wzrost nie zostanie zahamowany, konieczne będzie dalsze monitorowanie sytuacji.
Tymczasem rosyjskie władze weterynaryjne zniosły zakaz importu wieprzowiny z 10 białoruskich zakładów, który został wprowadzony w dniu 30 sierpnia 2013 roku w związku z pojawieniem się ASF.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu