Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
McHale V 660
2014-03-06 -
Ciągniki Kubota M110GX
2014-04-04 -
Opryskiwacz Striker 3000 – 4000 l
2020-08-05 -
Zgrabiarka boczna, 2,1 m
2015-07-07 -
System wentylacyjny ciśnieniowy
2012-11-07 -
Ocieplacz dla cieląt
2016-04-18
Niższe tempo wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji
Rosyjski związek producentów wieprzowiny szacuje, że w 2014 r. produkcja tego gatunku mięsa w Rosji mogła sięgnąć 3 mln ton wagi żywej, a więc jest to zwyżka o 6% w obrębie roku – podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja wieprzowiny w Rosji
W 2013 r. roczna skala zwiększenia się produkcji wieprzowiny wyniosła 10,3%. Producenci przewidują, że w 2015 r. tempo wzrostu prawdopodobnie ulegnie dalszemu osłabieniu.
W 2012 r. rosyjskie ministerstwo rolnictwa wstrzymało wsparcie dla nowych projektów inwestycyjnych. Wyższa produkcja ma miejsce przede wszystkim w istniejących już gospodarstwach przemysłowych, które w 2014 r. zwiększą wytwórczość o 12,5% do 2,2 mln ton. Tym samym produkcja w małych gospodarstwach indywidualnych zmaleje o 9,5%.
Wolumen produkcji w sektorze poza przemysłowym nie przekroczy 750 tys. ton. Udział tego sektora będzie mniejszy i w tym roku wyniesie 20%, co stanowi najniższy wskaźnik w historii. Niemniej jednak będzie dalej spadał co najmniej do 2020 r.
