Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy 2FK160 BASELIER
2020-10-02 -
Kamery przemysłowe
2013-03-29 -
Lusterko K439 24V do Ford (NH)
2011-12-14 -
Nawóz Bor-Cynk Activ
2014-12-23 -
FLORAMIX KWASOLUBNE (Nawóz, granulat)
2012-01-17
Produkcja wieprzowiny w UE w 2014 r. sięgnęła 22,7 mln ton
W dniu 9 marca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”.
Produkcja wieprzowiny w UE
W 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się w odniesieniu do niskiego poziomu z 2013 r., zwiększając się w obrębie roku o 1,5% do 22,7 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz oraz wzrost produktywności. Jak podaje FAMMU/FAPA z grona państw „starej” UE-15, wyższy poziom wytwarzania odnotowano w Holandii o 5,3%, Hiszpanii o 3,7%, Portugalii o 4,1%, Wielkiej Brytanii o 3,5%, a niższy w Niemczech o 0,8% i we Włoszech o 2%, a we Francji i Danii stabilny.
W Polsce produkcja wzrosła o 9%, pomimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 r. Zwyżki zanotowano także na Węgrzech i w Rumunii o 10%, co w sumie wpłynęło na zwiększenie produkcji netto w krajach „nowej” UE-13 o 5,4% do 3,5 mln ton. Unijna populacja trzody chlewnej malała sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2014 r. wskazują jednak na zwyżkę liczebności stada ogółem w UE w stosunku do 2013 r. o 1,2%.
Unijne pogłowie loch hodowlanych zwiększyło się o 0,4%, przede wszystkim za sprawą wzrostów w Hiszpanii o 4,7% i Holandii o 1%, podczas gdy w Polsce pozostało niezmienne. Najbardziej dynamicznie wzrosła liczba prosiąt w UE o 2,4%, głównie w Hiszpanii o 12%, Portugalii o 7%, Holandii o 4% i Danii o 3%.
Czytaj dalej na następnej stronie...