| Autor: redakcja6

Wzrost cen wieprzowiny w Unii Europejskiej

Tendencja spadkowa w obrębie wieprzowiny, jaką obserwowano na terenie Unii Europejskiej od października 2012 roku, dobiega końca. Wskazuje na to wzrost o 1,4% średniej ceny reprezentatywnej wieprzowiny dla Unii w lutym bieżącego roku w porównaniu do stycznia.

Wzrost cen wieprzowiny w Unii Europejskiej
Średnia cena tego gatunku mięsa ukształtowała się w połowie lutego na poziomie 171,50 euro/100kg i była jednocześnie aż o 9,8% wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
 
W okresie od połowy stycznia do połowy lutego wzrosty średniej ceny reprezentatywnej wieprzowiny zanotowano w:
  • Hiszpanii – wzrost o 11,4%
  • Włoszech – wzrost o 3,6%
  • Portugalii – wzrost o 2,9%
  • Niemczech – wzrost o 1,2%
  • Austrii – wzrost o 0,6%
  • Belgii - wzrost o 0,1%.
Natomiast spadki cen zaobserwowano w:
  • Holandii – spadek o 0,5%
  • Francji – spadek o 1,3%
  • Polsce – spadek o 1,7%
  • Irlandii – spadek o 1,7%
  • Danii – spadek o 3,1%
  • Wielkiej Brytanii – spadek o 7,3%.
W Polsce średnia cena w połowie lutego była jednocześnie o 0,5% niższa wobec roku poprzedniego i ukształtowała się na poziomie 166 euro/100kg.
 
Z kolei w obrębie żywca wieprzowego w Polsce obserwuje się wzrost ceny o kilka groszy dziennie. Przewiduje się, że tendencja ta może się utrzymywać przez najbliższy czas. W opinii Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 11 do 17 lutego bieżącego roku średnia cena skupu żywca osiągnęła poziom o 2,8% wyższy niż w połowie stycznia (5,19 zł/kg), ale jednocześnie była ona o 1,3% niższa niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: