Średnia cena tego gatunku mięsa ukształtowała się w połowie lutego na poziomie 171,50 euro/100kg i była jednocześnie aż o 9,8% wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
W okresie od połowy stycznia do połowy lutego wzrosty średniej ceny reprezentatywnej wieprzowiny zanotowano w:
-
Hiszpanii – wzrost o 11,4%
-
Włoszech – wzrost o 3,6%
-
Portugalii – wzrost o 2,9%
-
Niemczech – wzrost o 1,2%
-
Austrii – wzrost o 0,6%
-
Belgii - wzrost o 0,1%.
Natomiast spadki cen zaobserwowano w:
W Polsce średnia cena w połowie lutego była jednocześnie o 0,5% niższa wobec roku poprzedniego i ukształtowała się na poziomie 166 euro/100kg.
Z kolei w obrębie żywca wieprzowego w Polsce obserwuje się wzrost ceny o kilka groszy dziennie. Przewiduje się, że tendencja ta może się utrzymywać przez najbliższy czas. W opinii Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 11 do 17 lutego bieżącego roku średnia cena skupu żywca osiągnęła poziom o 2,8% wyższy niż w połowie stycznia (5,19 zł/kg), ale jednocześnie była ona o 1,3% niższa niż rok wcześniej.