| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny wieprzowiną z Polski i UE

Spadek produkcji wieprzowiny w 2013 r. oraz wysokie jej ceny w Unii Europejskiej przyczyniają się do ograniczania unijnego eksportu asortymentu wieprzowego do krajów trzecich – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Handel zagraniczny wieprzowiną z Polski i UE
Jak wynika z informacji KE w okresie styczeń – sierpień 2013 roku z Unii Europejskiej wyeksportowano 2,024 mln ton produktów wieprzowych, czyli o 1% mniej niż rok temu.
 
Import wieprzowiny do UE ma znaczenie marginalne. W obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. z krajów trzecich do UE sprowadzono 23 tys. ton asortymentu wieprzowego, tj. o 7% mniej niż rok wcześniej. Według KE w całym 2013 r. unijna wysyłka produktów wieprzowych może być o około 3% niższa niż w w roku minionym.
 
Unijny import asortymentu wieprzowego w dalszym ciągu będzie nieznaczny. Spory popyt zagraniczny na ten gatunek mięsa przyczynia się do wzrostu jego eksportu z Polski. W okresie styczeń – sierpień 2013 roku wysyłka żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych z naszego kraju wyniosła 424 tys. ton, a więc była o 13% większa niż w analogicznym okresie 2012 r. Wzrost eksportu jest możliwy z uwagi na zwiększony importowi trzody chlewnej.
 
W obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. przywóz trzody chlewnej osiągnął granicę 3,1 mln szt., a więc był o 34% większy niż rok wcześniej, przy czym import prosiąt i warchlaków wyniósł 2,3 mln szt. - o 27%, a tuczników 0,6 mln szt. - o 65%.
 
W strukturze asortymentowej importu tradycyjnie dominowało jednak mięso surowe mające 77% udziału, ale sprowadzono go o 3% mniej niż przed rokiem. W efekcie całkowity import produktów wieprzowych w ekwiwalencie mięsa do Polski wyniósł 509 tys. ton, tj. był o 3% wyższy niż przed rokiem.
 
Deficyt polskiego handlu zagranicznego produktami wieprzowymi ukształtował się w granicach 85 tys. ton w stosunku do 117 tys. ton w roku ubiegłym. Z uwagi na mniejszą krajową produkcję żywca wieprzowego analitycy ARR oceniają, że w 2013 r. import wieprzowiny do Polski wyniesie około 790 tys. ton, a zatem to o 5% więcej niż w 2012 r. Eksport wieprzowiny może wzrosnąć o 10%, do około 650 tys. ton.


Tagi:
źródło: