Po 10 latach przerwy Chiny wznowiły eksport wieprzowiny do Rosji. Około 800 ton mięsa jest już w drodze na rynek rosyjski – podaje FAMMU/FAPA.
Chińska wieprzowina trafi na rosyjski rynek
Rosja wprowadziła restrykcje w odniesieniu do chińskiej wieprzowiny w 2004 r. ze względu na zagrożenie pryszczycą. Rosyjskie władze weterynaryjne zadecydowały o udzieleniu pozwolenia na import z Państwa Środka pod koniec sierpnia 2014 roku.
Miało to na celu uzupełnienie luki podażowej, która pojawiła się po wprowadzeniu embargo na import różnych artykułów spożywczych, w tym także wieprzowiny z UE, USA, Kanady, Norwegii i Australii. Oprócz Chin zgodę na dostawę wieprzowiny na rynek rosyjski otrzymały również Brazylia i Mongolia.
Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny. Kraj ten jest także jednym z większych importerów netto tego gatunku mięsa. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że produkcja wieprzowiny w Chinach w 2014 r. wyniesie 56,7 mln ton, a więc o 2,3% więcej niż przed rokiem. Przy zakładanym spożyciu 57,6 mln ton oraz imporcie 1,5 mln ton, 560 tys. ton będzie mogło zostać wysłane, tj. o 27% więcej niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 16.10.14, FAO Food Outlook, październik 2014 r. foto:
sxc.hu