Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
WYPOSAŻENIE - Gruppo zavorra
2012-01-05 -
Silosy z tkaniny z konstrukcją metalową
2016-05-11 -
POSYPYWARKI STEHR
2011-01-04 -
Zbiorniki retencyjne typu RBIN
2021-11-23 -
Motoreduktor R1C245L5B
2015-11-18
Analiza cen trzody chlewnej
Jak wynika z danych w ostatnich tygodniach ceny trzody chlewnej silnie spadały. Jednak to nic zaskakującego ponieważ spadki obserwowane są już wiele lat. W każdym razie mimo to w ostatnim tygodniu października ceny były o 13% wyższe niż przed rokiem.
Cena żywca wieprzowego
Z analizy zaprezentowanej przez MRiRW widać, że w ciągu pięciu tygodni, od przedostatniego tygodnia września do ostatniego tygodnia października, cena żywca wieprzowego obniżyła się o 11% (0,61 zł/kg). W przedostatnim tygodniu września (19-25.09) ceny osiągnęły najwyższy w tym roku poziom 5,50 zł/kg żywca. Był to jednocześnie najwyższy poziom ceny od 26 miesięcy. Od tego czasu trzoda wyraźnie taniała, przy czym najszybsze spadki cen notowano w trzech pierwszych tygodniach października, kiedy kilograma żywca taniał przeciętnie o 16 gr na tydzień. W ostatnim tygodniu października (23-30.10) spadek ceny był nieco wolniejszy i wyniósł 7 gr. Osiągnięty przeciętny poziom ceny w tym czasie to 4,88 zł/kg.
Spadki cen trzody chlewnej w październiku nie są niczym zaskakującym. W ostatnich trzynastu latach, aż w dwunastu w porównywalnym okresie następowały spadki cen trzody chlewnej. Przeciętnie wynosiły one 41 gr/kg, czyli mniej niż w roku bieżącym. W czterech latach spadki przekroczyły 50 gr/kg, ale tylko w jedynym były większe niż w roku obecnym. Można więc stwierdzić, że notowane w ostatnich pięciu tygodniach spadki cen były naprawdę duże. Częściowo wynikało to z wysokiego poziomu cen osiągniętego w przedostatnim tygodniu września, niemniej jednak nadal obserwowany spadek należy uznać za silny.
Warto jednak zauważyć, że pomimo notowanych w ostatnich tygodniach silnych spadków, w porównaniu z początkiem 2016 r. i całym 2015 r. obecna cena trzody wciąż jest dosyć wysoka. Jest ona wyższa o 13% niż w tym samym tygodniu przed rokiem i o 14% od przeciętnej ceny w 2015 r. Wysoki poziom eksportu wieprzowiny z UE (szczególnie do Chin i innych krajów azjatyckich) oraz spadające pogłowie, a w niektórych krajach już także produkcja wieprzowiny, powodują, że ceny żywca i mięsa w UE w bieżącym roku są wyraźnie wyższe niż w 2015 r. Co również istotne, nieco tańsze niż przed rokiem są zboża paszowe, stąd opłacalność produkcji trzody chlewnej jest dziś nadal wyraźnie wyższa, niż przed rokiem, kiedy była wyjątkowo niska. W ostatnim tygodniu października br. przeciętnie za kilogram żywca wieprzowego można było kupić 7,56 kg pszenicy paszowej. Przed rokiem było to tylko 6,32 kg, a przeciętnie w latach 2014-15 tylko 6,52 kg.
Eksperci Banku BGŻ BNP Paribas prognozują, że popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach pozostanie wysoki jeszcze przez dużą część 2017 r. Stąd też można oczekiwać, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, ceny unijnej wieprzowiny, mimo sezonowych spadków, powinny pozostać na poziomach wyższych niż rok wcześniej.