Dobiega końca akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”. Dnia 14 grudnia w hotelu Daglezja w Przysieku odbyła się uroczysta Gala Złotych Półgęsków 2013, podczas której przedstawiono pełną listę zwycięzców wszystkich konkursów, które odbyły się podczas trwania akcji w tym roku.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymała Katarzyna Marciniewicz za następujące przepisy na 3 potrawy z 1 gęsi:
-
GĘ tataki, czyli orientalne carpaccio z gęsiej piersi i gęsia kiełbasa w słoiku
-
Bogaty rosół na gęsinie
-
Pierogi z gęsiną i suską sechlońską
Pierwsze miejsce w konkursie „Sfilmuj swój przepis”, który był skierowany do zawodowych kucharzy, zdobył Jakub Budnik, szef kuchni restauracji Smaki Warszawy w Warszawie, za zaprezentowanie autorskiego przepisu na pierś gęsi marynowaną w soli morskiej, podaną z creme foie gras i sosem mandarynkowym. Nagroda jest identyczna jak dla zwycięzcy poprzedniego konkursu: jest to trzydniowy wyjazd do Tours we Francji.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymał Marcin Kosiński, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu za zaprezentowanie przepisu na gęś faszerowaną po toruńsku.
Partnerem akcji w 2013 roku były: Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, opiekę naukowo badawczą zapewniał Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Kołuda Wielka.
Współpracę, szczególnie przy organizacji szkoleń dla szkół gastronomicznych i konkursów, podjęło także Stowarzyszenie Euro Toques Polska.
Zapraszamy do obejrzenia materiałów video. W materiale u góry Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa opowiada o akcji "Kujawsko-Pomorska Gęsina na Św. Marcina" oraz o innych działaniach Rady.
W poniższym video Wojciech Zaguła współorganizator akcji "Kujawsko-Pomorska Gęsina na Św. Marcina" zdradza kulisy powstania inicjatywy.
źródło: Gospodarz.pl/Wojciech Zaguła, foto:
Gospodarz.pl