| Autor: redakcja6

Targi Smaki Regionów - podsumowanie

Zakończyły się Targi Smaki Regionów 2013 będące  największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Ta edycja była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i zwiedzających.

Targi Smaki Regionów - podsumowanie
Targową ekspozycję po raz pierwszy współtworzyły wszystkie polskie województwa, a liczba zwiedzających przekroczyła 25 tysięcy! Po raz pierwszy na terenie targów uruchomiono także Scenę Kulinarną, na której trwały pokazy gotowania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Organizatorami targów są Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.
 
Dla smakoszy i profesjonalistów
Na stoiskach poszczególnych województw prowadzona była degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż. Natura w czystej postaci podana w formie regionalnych doskonałości kulinarnych takich jak oscypki, gzik, rogale świętomarcińskie, bryndza podhalańska czy pierogi z soczewicy przez cztery dni przyciągały tłumy smakoszy zainteresowanych lokalnymi produktami. W swej idei Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Kupcy oraz restauratorzy, obecni na odbywających się w tym samym miejscu i czasie targach Polagra Food i Polagra Gastro, mogli na stoiskach Targów Smaki Regionów znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
 
„Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa”
Do minipiekarenki zaaranżowanej na stoisku Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP ustawiały się kolejki najmłodszych zwiedzających. Każdy chciał choć przez chwilę pobawić się w piekarza. To właśnie tam pod okiem fachowców dzieci mogły własnoręcznie formować chałki, bułki i plecionki oraz dekorować ciasto chlebowe, a po wypieczeniu zabrać je ze sobą do domu. Taka zabawa miała zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza. Przedstawiciele stowarzyszenia opowiadali też o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a technolodzy żywności przekonywali do diety bogatej w ziarno zbóż. Ponadto zwiedzający zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” mogli poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto, czy kwas chlebowy.

 
Jeszcze dla dzieci
Ale to nie wszystkie atrakcje, na jakie mogli liczyć najmłodsi zwiedzający. Ogromnym powodzeniem cieszyły się również animacje, zabawy (piramida żywieniowa, quiz małego smakosza, makaronowa biżuteria, kiełbaski z balonów) oraz malowanie twarzy w owocowo-warzywne wzory.
 
Najciekawsza promocja
Podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał trzy puchary oraz dwa wyróżnienia za "Najlepszą promocję na Targach Smaki Regionów".  Puchary otrzymało Województwo Zachodniopomorskie oraz Województwo Małopolskie, a nagrodę główną Województwo Wielkopolskie. Natomiast wyróżnienia trafiły do Województwa Opolskiego i Województwa Pomorskiego.
 
Kulinarne „Perły”
Laureatom XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozdano „Kulinarne Perły 2013”. Otrzymały je najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Z grona nominowanych 60 produktów z 15 regionów kapituła krajowa konkursu przyznała 35 „Pereł 2013” W części gastronomicznej statuetką „Perła 2013” nagrodzono 14 dań. Organizatorem konkursu na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a finały regionalne organizują urzędy marszałkowskie.


Tagi:
źródło: