| Autor: redakcja6

Targi Smaki Regionów - podsumowanie

Zakończyły się Targi Smaki Regionów 2013 będące  największym w naszym kraju centrum promocji polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Ta edycja była wyjątkowa i to zarówno pod względem ilości wystawców, jak i zwiedzających.

Targi Smaki Regionów - podsumowanie
Medal Targów SMAKI REGIONÓW”
Przyznano także dziesięć medali Targów SMAKI REGIONÓW. Otrzymały je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniało będzie m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez  produkt zgłoszony do konkursu.
 
Najważniejsze miejsce promujące polską tradycyjną żywność
Targi otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali także: Dariusz Młotkiewicz - Sekretarz Stanu, Zastępca  Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Zofia Szalczyk - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, marszałkowie i członkowie zarządów poszczególnych województw, a także przedstawiciele organizatorów Targów Smaki Regionów: Bogdan Ciepielewski – dyrektor Biura Związku Województw RP, Igor Hutnikiewicz – przewodniczący Komisji Żywności Związku Województw RP oraz Andrzej Byrt – prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich.


 
W imieniu Prezydenta RP - Bronisława Komorowskiego uczestników targów powitał zastępca szefa jego kancelarii - Dariusz Młotkiewicz. Minister Rolnictwa w swoim powitanym przemówieniu powiedział, że Poznań jest najważniejszym miejscem promującym polską żywność, a szczególnie żywność tradycyjną i regionalną. Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich - Andrzej Byrt mówił, że Targi Smaki Regionów, będące dobrem Rzeczypospolitej, obrazują jak wielka jest siła smaku polskiej cywilizacji kulinarnej. Zarówno on, jak i Marek Woźniak -  Marszałek Województwa Wielkopolskiego, a jednocześnie wiceprezes Związku Województw RP, podkreślali, że w tym roku po raz pierwszy ekspozycję targową współtworzą wszystkie polskie województwa i dziękowali za to obecnym na otwarciu marszałkom. Ponadto Marek Woźniak mówił, że w kolejnych latach do udziału w targach poszczególne województwa będą zapraszać swoje zaprzyjaźnione regiony partnerskie z obszaru Unii Europejskiej.
 
Następna edycja Targów Smaki Regionów odbędzie się w dniach: 27-30 września 2014 roku. 


Tagi:
źródło: