Producenci żywności świętują na Polagra Food

Ponad 1000 wystawców z 32. krajów przyjechało do Poznania by brać udział w największych w Europie Środkowo - Wschodniej międzynarodowych targach spożywczych.

Producenci żywności świętują na Polagra Food
Od poniedziałku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywają się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food, którym towarzyszą: Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech, Międzynarodowe Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood i Targi Wyposażenia Hoteli Invest Hotel, a także otwarte, już od wczoraj targi Smaki Regionów.

Są tu zarówno producenci, handlowcy, hurtownicy z branży spożywczej, opakowaniowej, gastronomicznej, a także hotelarskiej. Targi te honorowym patronatem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba.

W uroczystości otwarcia uczestniczył wicepremier Janusz Piechociński, który powiedział, że dzisiejszy dzień to święto wszystkich, którzy wytwarzają żywność, a także ją przetwarzają, transportują i tworzą nowe szanse na globalnym rynku.

- Najważniejsze jest zrozumienie, że odpowiedzią na globalizację i współczesny kryzys nie jest walka, a współdziałanie i to, co dla stosunków handlowych i ludzkich najistotniejsze – zaufanie. Uczmy się wiec tej nowej formy rywalizacji. Dziś naszemu światu tego zaufania trzeba jak najwięcej, dlatego cieszę się, że zaufaliście państwo Polsce i naszej żywności, naszym technologiom i naszym urządzeniom – powiedział wicepremier zwracając się do targowych gości.

Minister Stanisław Kalemba podkreślił, że targi te to ogromne przedsięwzięcie, kompleksowo obejmujące zagadnienia związane z produkcją żywności.

- W międzynarodowej obsadzie firm z całego świata ma miejsce prezentacja najnowszych osiągnięć branży spożywczej. Śmiało, zatem można powiedzieć, że jest to święto całej branży – podkreślił minister.

Natomiast, prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt zaznaczył, że klimat naszego państwa sprzyja produkcji żywności.

- Ten sektor cały czas się rozwija i podwyższa jakość, a żywność stała się dziś symbolem współczesnej Polski – zauważył prezes Byrt.

Tradycją targów jest nagradzanie najlepszych. W tym roku produktom z całego bloku targów przyznano 39. Złotych Medali. Te prestiżowe odznaczenia przyznawane są produktom wyróżniającym się najwyższą jakością i innowacyjnością.

- Nagrody te są dziś pożądane przez przedsiębiorców i wystawców marki, to wyróżnienia, którymi oznakowane są później najlepsze produkty – stwierdził minister Kalemba gratulując tegorocznym laureatom.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: