W drugiej edycji badania w 2024 r. wartość salda odpowiedzi udzielonych na pytanie dotyczące przewidywanego popytu na produkty wytwarzane w gospodarstwach rolnych wyniosła minus 14,6 i była korzystniejsza w porównaniu z minus 17,2 w 1 półroczu 2024 r. oraz minus 18,6 w 2 półroczu 2023 r.
Bez względu na specjalizację produkcji zdecydowana większość użytkowników gospodarstw rolnych uznała, że popyt w 1 półroczu 2025 r. pozostanie na niezmienionym poziomie. Wśród tych, którzy ocenili przewidywany popyt negatywnie najniższe saldo odpowiedzi zanotowano w grupie gospodarstw wielokierunkowych, a najwyższe w grupie gospodarstw specjalizujących w produkcji roślinnej.
Wśród tych ostatnich najbardziej pesymistycznie popyt ocenili rolnicy zajmujący się uprawą buraków cukrowych oraz zbóż, a najmniej mający uprawy pod osłonami.
Wśród producentów specjalizujących się w produkcji zwierzęcej najbardziej negatywne opinie wyrazili zajmujący się chowem trzody chlewnej oraz chowem koni, a najmniej pesymistyczne rolnicy zajmujący się chowem drobiu nieśnego.
Niezależnie od wielkości gospodarstw rolnych, większość ankietowanych rolników w Polsce przewiduje zmniejszenie popytu na wytwarzane przez nich produkty rolne w pierwszej połowie 2025 r.
Najniższą wartość salda odpowiedzi zanotowano wśród użytkowników gospodarstw o powierzchni użytków rolnych od 1 do 2 ha. W przypadku tej grupy obszarowej opinie były bardziej negatywne wobec tych wyrażonych w poprzednim półroczu oraz 2 półroczu 2023 r.
Natomiast najmniejszą przewagę negatywnych ocen prognozowanej opłacalności produkcji rolniczej w najbliższym półroczu nad pozytywnymi odnotowano wśród użytkowników gospodarstw o powierzchni użytków rolnych od 50 do 100 ha.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl