Według FAMMU/FAPA, w strukturze odmianowej unijnej produkcji jabłek największy udział ma Golden Delicious. W 2016 r. UE zebrała 2,36 mln ton owoców tej odmiany, co stanowi ponad 20% całej unijnej produkcji jabłek. Na drugiej pozycji wśród najpopularniejszych odmian znajduje się Gala – 1,32 mln ton, na trzecim Idared – 1,06 mln ton oraz Red Delicious – 0,6 mln ton.
Jabłka są najpopularniejszym owocem wśród państw unijnych, tuż za nimi plasują się banany oraz owoce cytrusowe i dopiero gruszki. Jednym wyjątkiem jest tu Hiszpania, gdzie to nie jabłka, ale pomarańcze są najchętniej spożywanym owocem. Zdaniem USDA, w sezonie 2015/2016 wolumen konsumpcji jabłek wśród unijnych obywateli oceniono na 7,5 mln ton, a na sezon 2016/2017 zakłada się wielkość 7,54 mln ton. We wspomnianym sezonie ilość jabłek skierowanych do przetwórstwa wyniosła 3,86 mln ton, a w tym sezonie będzie o 300 tys. ton mniejszy.
Handel jabłkami
W okresie od lipca 2015 roku do końca czerwca 2016 roku unijna „28” wywiozła w sumie 1,59 mln ton jabłek, a wielkość importu w tym okresie ukształtowała się na poziomie niecałych 450,0 tys. ton. Od lat największymi dostawcami jabłek na rynek unijny są kraje z półkuli południowej z dominującą tu Nową Zelandią, Chile oraz Południowa Afryką – łącznie z tych trzech kierunków sprowadzono zgodnie z najnowszymi danymi ponad 350 tys. ton tych owoców. Unijny przywóz warunkują głównie lokalne zbiory – im unijna produkcja jest mniejsza tym więcej jabłek sprowadzanych jest z państw trzecich. Pozostałe ilości sprowadzane są również z Brazylii, Serbii czy Argentyny.
Natomiast unijne jabłka w największych ilościach trafiają przede wszystkim na rynek białoruski z uwagi na wprowadzone rosyjskie embargo, ukraiński oraz algierski – na te trzy wspomniane rynki trafia corocznie ponad 70% łącznego wolumenu wywożonych owoców. W omawianym sezonie było to 900 tys. ton. Poza tym unijne jabłka wysyłane były też do Egiptu, Kazachstanu i Arabii Saudyjskiej.
Najważniejszymi unijnymi eksporterami jabłek pozostają od lat trzy kraje - Polska – tu głównie dostawy w kierunku Białorusi i Ukrainy następnie Francja – przede wszystkim owoce z tego kraju trafiają na rynek algierski, oraz trzeci kraj - Włochy z odbiorcami głównie w Libii i Norwegii.