Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Rynek mrożonych warzyw i owoców w Polsce w 2012 roku
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja mrożonych warzyw i owoców w 2012 roku wzrosła o 9,5% wobec 2011 roku i osiągnęła poziom 566 tys. ton.
NajwiÄ™kszy wzrost produkcji obserwowany byÅ‚ w pierwszej poÅ‚owie ubiegÅ‚ego roku. Wytworzono wówczas o 38 tys. ton (o 21% wiÄ™cej) mrożonek niż w analogicznym okresie 2011 roku.
Od połowy roku odnotowywano wyhamowanie dynamiki wzrostowej, co związane było z mniejszymi zbiorami warzyw gruntowych. Niemniej jednak ilość wyprodukowanych mrożonych warzyw wzrosła do 347 tys. ton i była o 3,3% wyższa wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
Zdaniem specjalistów, bodźcem do silnego wzrostu tego typu mrożonek jest Å‚atwo rosnÄ…ce zapotrzebowanie na rynku krajowym oraz wzrost eksportu poza granice Polski. Procesowi temu sprzyjajÄ… również: niska konsumpcja wobec krajów zachodnioeuropejskich, zmiany w zakresie dochodów oraz stylu życia konsumentów.
Dane GUS wskazujÄ…, także iż w ubiegÅ‚ym roku wzrosÅ‚a produkcja mrożonych owoców i orzechów. W omawianym okresie wyniosÅ‚a ona o 3,1% wiÄ™cej, niż w caÅ‚ym 2011 roku i uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 312 tys. ton.
Największy udział strukturze krajowej produkcji miały: truskawki, wiśnie, porzeczki i maliny.