Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Łubin Boruta
2012-02-15 -
Kosiarki dyskowe OPTICUT - Producent: SIP
2016-05-09 -
Silosy lejowe
2013-06-28 -
Probiotyki dla roślin Ema5 Karnister 10 l.
2014-02-14 -
Przyczepa budowlana ZASŁAW D-764-21 1B
2014-12-01
Rynek mrożonych warzyw i owoców w Polsce w 2012 roku
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja mrożonych warzyw i owoców w 2012 roku wzrosła o 9,5% wobec 2011 roku i osiągnęła poziom 566 tys. ton.
Największy wzrost produkcji obserwowany był w pierwszej połowie ubiegłego roku. Wytworzono wówczas o 38 tys. ton (o 21% więcej) mrożonek niż w analogicznym okresie 2011 roku.
Od połowy roku odnotowywano wyhamowanie dynamiki wzrostowej, co związane było z mniejszymi zbiorami warzyw gruntowych. Niemniej jednak ilość wyprodukowanych mrożonych warzyw wzrosła do 347 tys. ton i była o 3,3% wyższa wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
Zdaniem specjalistów, bodźcem do silnego wzrostu tego typu mrożonek jest łatwo rosnące zapotrzebowanie na rynku krajowym oraz wzrost eksportu poza granice Polski. Procesowi temu sprzyjają również: niska konsumpcja wobec krajów zachodnioeuropejskich, zmiany w zakresie dochodów oraz stylu życia konsumentów.
Dane GUS wskazują, także iż w ubiegłym roku wzrosła produkcja mrożonych owoców i orzechów. W omawianym okresie wyniosła ona o 3,1% więcej, niż w całym 2011 roku i ukształtował się na poziomie 312 tys. ton.
Największy udział strukturze krajowej produkcji miały: truskawki, wiśnie, porzeczki i maliny.