Łączna ilość jabłek wyprodukowana na terenie państw członkowskich, wraz z Chorwacją, ukształtuje się najprawdopodobniej na poziomie 10,8 mln ton, co oznacza wzrost o 7% wobec 2012 roku.
Z prognoz WAPA wynika, iż Polska będzie niekwestionowanym liderem w Unii Europejskiej pod względem produkcji jabłek w bieżącym sezonie. Zbiory w naszym kraju wyniosą bowiem 3,2 mln ton w porównaniu z 2,9 mln ton rok wcześniej.
Na drugim miejscu, po Polsce, uplasują się Włochy z wynikiem blisko 2,15 mln ton wobec 1,9 mln ton sprzed roku. Natomiast kolejne pozycje zajmą:
-
Francja – 1,5 mln ton
-
Niemcy – 800 tys. ton
-
Węgry – 590 tys. ton.
W bieżącym sezonie najmniej jabłek zbiorą mieszkańcy:
-
Łotwy – 9 tys. ton
-
Szwecji – 17 tys. ton
-
Danii – 23 tys. ton.
Z kolei największe spadki produkcji odnotują:
-
Węgrzy – spadek o 21%
-
Niemcy – spadek o 17%
-
Grecy – spadek o 10%,
a najwyższe wzrosty:
-
Słoweni – wzrost o 69%
-
Chorwaci – wzrost o 63%.