Z zebranych truskawek w Chinach około 85% kierowane jest do bez pośredniego spożycia, a blisko 15% do przetworzenia. W związku z tym, szacuje się, że w bieżącym roku do spożycia w postaci świeżej na rynek chiński zostanie skierowane niemal 1,769 mln ton truskawek, a do przetwórstwa około 280 tys. ton.
Niemniej jednak import tych owoców od kilku lat utrzymuje zerowy poziom a eksport produktu świeżego to zaledwie 1 tys. ton , który trafił przed rokiem do Rosji i Wietnamu.
O ile praktycznie nie istnieje handel zagraniczny w przypadku świeżych truskawek, to dla produktu mrożonego jest on już istotny. Co roku w zależności od sezonu produkcyjnego od 250 do 300 tys. ton truskawek jest kierowanych do przetwórstwa, z czego roczny wolumen produkcji mrożonych owoców kształtuje się na poziomie 130-160 tys. ton.
W bieżącym roku spodziewana produkcja mrożonek to 160 tys. ton, z czego około 38 tys. ton pozostanie na chińskim rynku, a około 130 tys. ton zostanie wyeksportowane. W przypadku eksportu przewiduje się, iż około 48% wysyłanego towaru trafi na rynek unijny, gdzie niekwestionowanym liderem w odbiorze chińskich truskawek jest Holandia.
Warto wspomnieć, że w poprzednim roku średnia cena eksportowa chińskiej, mrożonej truskawki kształtowała się na poziomie 1433 USD/tonę.
Ponadto, Chiny importują śladowe ilości mrożonej truskawki, a niemal 100% dostaw pochodzi z Chile i Argentyny – podaje FAMMU/FAPA.