| Autor: redakcja1

Czy wiesz jak ciąć jabłonie?

Jabłonie to najpopularniejsze drzewa owocowe uprawiane w Polsce. Dlatego też tak niezwykle istotna jest dbałość o ich prawidłowy rozwój. Nie wystarczy więc tylko posadzić drzewka i pozwolić im rosnąć, lecz i odpowiednio je przycinać.

Czy wiesz jak ciąć jabłonie?

Przy cięciu należy zwrócić uwagę na wierzchołek drzewa, z którego za sprawą lepszego oświetlenia wyrastają silne pionowe pędy, często zwane wilkami. Te, które są konkurencyjne dla przewodnika wycina się na gładko lub jeśli nie są zbyt grube - wyrywa. Po wyrwaniu rany lepiej się goją i z tego miejsca nie wyrosną „wilki”, gdyż przy wyszarpywaniu, pęd odchodzi razem z nasadą, czyli tzw. piętką, na której umiejscowione są pąki śpiące. Wyrwać można nie więcej jak 2-3 pędy, ale tylko jeśli pozwala na to grubość przewodnika. Trzeba uważać, żeby nie przerwać w nim przewodzenia.

 
W ocenie Józefa Rusna, aby uniknąć wycinania konarów dolnego piętra u starych drzew i zachować je przez cały okres ich życia, można je corocznie skracać na jednorocznym przyroście, na 2-3 oczka. W ten sposób ogranicza się długość pędów i nie zachodzą one na konary sąsiednich drzew. Na końcach konarów dolnego piętra przycina się jedynie jeden dominujący pęd jednoroczny stanowiący przedłużenie osi konaru. Przy wprowadzaniu tej metody w pierwszym roku można pozostawić dłuższe niż 2-3 pąkowe fragmenty jednorocznych pędów. Dopiero od drugiego roku pędy właściwie przycina się je na 2-3 oczka.

Zasadnicze cięcie jabłoni najlepiej dokonuje się w okresie wczesnowiosennym i można go prowadzić aż do kwitnienia drzew. Późniejszy termin jest nawet korzystniejszy, bo osłabia siłę wzrostu drzew. Cięcie drzew należy zakończyć do końca maja, a więc nie później jak 2 tygodnie po zakończeniu kwitnienia.

Najlepiej uniknąć późniejszego cięcia, bo spowoduje drobnienie owoców i jabłka nie wyrosną do normalnej wielkości. Większość sadowników rozpoczyna ciąć sady już w styczniu, a zatem wtedy, gdy jeszcze nie ma pewności jakie będą temperatury. Praktyka ogrodnicza wykazała, że drzewa cięte w zimie są częściej uszkadzane przez mrozy od drzew nie ciętych.

W związku z tym, przycinanie najlepiej zaczynać od odmian o dużej odporności mrozowej takich jak: Lobo, Cortland, Oliwka Inflancka, Early Geneva, Alwa, Gloster, Mc Intosh. Z kolei z odmianami o słabej odporności na mróz  jak: Idared, Champion, Jonagoldy, Gala, Golden Delicious, czy Elise poczekajmy do przedwiośnia. Skracanie wysokości drzew wykonujemy pod koniec maja lub w czerwcu. Wierzchołek powinno się przyciąć nad bocznym odgałęzieniem, żeby osłabić jego wzrost lub załamać go na wybranej wysokości. Cięcie przeprowadza się w dni bezdeszczowe, suche i słoneczne, aby rany lepiej się goiły. Duże rany zabezpiecza się przed infekcjami gotowymi preparatami.



Tagi:
źródło: