Tarta trzy sery z kurkami w rozmarynie, aktinidią i pomidorami
Składniki na formę 25 cm:
Przygotowanie: Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy posiekaną cebule i smażymy 4 minuty. Po czym dodajemy do cebuli umyte kurki, duże pokrojone na pół, a mniejsze w całości oraz gałązkę świeżego rozmarynu.
Doprawiamy solą i smażymy przez 4-5 minut do prawie całkowitego odparowania wody, a następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy pomidora w plastry, suszone pomidory w paseczki, a aktinidie na połówki.
Ser gorgonzola i feta kroimy w małą 1 cm kostkę, a ser camembert w 0,5 cm plastry. Ciasto francuskie wykładamy do formy tak aby obficie wystawało poza formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 8 minut. W trakcie można je trochę nakłuwać widelcem, aby za bardzo nie urosło. W tym czasie szykujemy masę mieszając kremówkę z 2 jajkami i 1 żółtkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Do podpieczonej formy wkładamy na dno smażone kurki, następnie kosteczki gorgonzoli i paski pomidorów suszonych. Na to nakładamy równomiernie czy promieniście plastry sera camembert. Kolejna warstwa to połówki aktinidii, potem wszystko posypujemy kostkami fety i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidorów posypane sola morską i posiekanym świeżym rozmarynem. Całość pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
Koktajl z aktinidii smakowitej
Składniki na 4 porcje:
Przygotowanie: Kiwi obieramy i drobno kroimy. Umieszczamy razem z melonem i liśćmi mięty w blenderze, przy czym w standardowym zmieści się na raz porcja na 2 osoby i dokładnie miksujemy na jednolity mus. Podajemy w wysokich szklankach koktajlowych.