Wykorzytsanie Aktindii w kuchni:
Ciasteczka z Aktinidią
Składniki:
Przygotowanie: Kiwi oczyszczamy, usuwamy ogonki, kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy z cukrem przez 10 minut. Ciasto francuskie rozwałkujemy na grubość 4-5 mm, kroimy na kwadraty, a na środku każdego z nich kładziemy po łyżeczce musu z kiwi. Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C. Ostudzone ciasteczka lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa
Składniki:
-
6 łyżek mąki pszennej
-
szczypta kardamonu
-
2 łyżki cukru do smaku
-
300 g śliwek węgierek
-
20 g masła Lurpak klasyczne do sosu
-
30 g masła Lurpak klasyczne do zapiekania
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego
-
1 cukier z prawdziwą wanilią
-
2 żółtka
-
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
-
50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
-
szczypta soli
-
4 łyżki mąki orkiszowej
-
20 g masła Lurpak Klasyczne
-
2 łyżki maku
-
1 szklanka mleka
-
4 jaja
-
do dekoracji listki mięty i aktinidia
Przygotowanie: Stapiamy 2 dag masła po czym je schładzamy. Do mleka dodajemy 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Miksujemy na gładką masę. Nie przerywając czynności dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Na końcu dodajemy stopione masło, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Smażymy na suchej patelni naleśniki.
Miksujemy jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodajemy ugotowaną komosą ryżową i mieszamy. Nadziewamy naleśniki masą, zwijamy je w rulony. Foremkę smarujemy masłem, układamy naleśniki na których równomiernie rozsypujemy wiórki masła. Zapiekamy naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące, a maso ładnie się zapiecze, tj. 35 minut w temp. 170 stopni C.
W międzyczasie wypestkujemy śliwki, kroimy je w ćwiartki. Wsypujemy do rondelka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kardamon i dusimy na wolnym ogniu podsypując niewielką ilością cukru do smaku zależnie od kwaśności śliwek. Gdy śliwki lekko się rozpadną dodajemy masło, mieszamy dokładnie, dusimy jeszcze 5 minut po czym zdejmujemy z ognia. Obieramy aktinidia, kroimy je na połówki. Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem ze śliwkami, posypujemy połówkami aktinidii i listkami mięty.
Czytaj dalej na następnej stronie...